Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenfonds lanceert Pestprotocol voor verzorgingshuizen

Mark van Dorresteijn
Verzorgingshuizen in Nederland ontvingen gisteren het Pestprotocol van het Nationaal Ouderenfonds. Daarmee krijgen de instellingen een handvat om pesten in hun complex te voorkomen of aan te pakken. Dat meldt het Ouderenfonds.
Ouderenfonds lanceert Pestprotocol voor verzorgingshuizen

Bij het project is onder meer de Radboud Universiteit Nijmegen betrokken. Uit onderzoek van de universiteit bleek vorig jaar dat een op vijf bewoners van zorgcomplexen aangaf slachtoffer te zijn van treiterijen van medebewoners of personeel. Volgens het protocol trekken ouderen elkaar over het algemeen niet zozeer aan de haren. Wel houden zij plekken bezet en sluiten zij anderen buiten. Ook kunnen zij elkaar negeren en blokkeren zij elkaars weg met bijvoorbeeld de rollator. Negatieve blikken en opmerkingen komen ook veel voor.

Actiepunten

Het project kent zeven actiepunten. Hierin wordt onder andere voorgesteld een vertrouwenspersoon aan te wijzen, informatieavonden te organiseren, maatregelen te nemen tegen een pestkop en nieuwe bewoners zorgvuldig te introduceren. Ook moet worden gelet op de samenstelling van een groep omdat het soms niet botert tussen ouderen uit verschillende sociale klassen. Veel ouderen durven er niet voor uit te komen dat ze worden getreiterd. Door de hoge werkdruk heeft het personeel er niet altijd oog voor.

Pestgedrag op scholen

Basis voor de leidraad zijn programma’s tegen pesten voor scholen. Reden hiervoor is dat nog bijna geen onderzoek gedaan is naar pestgedrag in woonzorgcentra en op scholen spelen in grote mate dezelfde groepsdynamische processen.

Na de zomer wordt in drie woon-zorgcomplexen gekeken naar de resultaten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Pestprotocol Nationaal Ouderenfonds (.doc)

Lees ook:

‘Zorginstelling zelf verantwoordelijk bij pestgedrag ouderen’

Ouderenfonds wil pestprotocol voor verzorgingshuizen

Pesten door ouderen onderschat

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.