Bij het project is onder meer de Radboud Universiteit Nijmegen betrokken. Uit onderzoek van de universiteit bleek vorig jaar dat een op vijf bewoners van zorgcomplexen aangaf slachtoffer te zijn van treiterijen van medebewoners of personeel. Volgens het protocol trekken ouderen elkaar over het algemeen niet zozeer aan de haren. Wel houden zij plekken bezet en sluiten zij anderen buiten. Ook kunnen zij elkaar negeren en blokkeren zij elkaars weg met bijvoorbeeld de rollator. Negatieve blikken en opmerkingen komen ook veel voor.
Actiepunten
Het project kent zeven actiepunten. Hierin wordt onder andere voorgesteld een vertrouwenspersoon aan te wijzen, informatieavonden te organiseren, maatregelen te nemen tegen een pestkop en nieuwe bewoners zorgvuldig te introduceren. Ook moet worden gelet op de samenstelling van een groep omdat het soms niet botert tussen ouderen uit verschillende sociale klassen. Veel ouderen durven er niet voor uit te komen dat ze worden getreiterd. Door de hoge werkdruk heeft het personeel er niet altijd oog voor.
Pestgedrag op scholen
Basis voor de leidraad zijn programma’s tegen pesten voor scholen. Reden hiervoor is dat nog bijna geen onderzoek gedaan is naar pestgedrag in woonzorgcentra en op scholen spelen in grote mate dezelfde groepsdynamische processen.
Na de zomer wordt in drie woon-zorgcomplexen gekeken naar de resultaten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)
Lees meer:
Pestprotocol Nationaal Ouderenfonds (.doc)
Lees ook:
‘Zorginstelling zelf verantwoordelijk bij pestgedrag ouderen’
Ouderenfonds wil pestprotocol voor verzorgingshuizen
Pesten door ouderen onderschat
Zorgvisie magazine
Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.