Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ouderenfonds wil pestprotocol voor verzorgingshuizen

Het Nationaal Ouderenfonds wil heel snel een pestprotocol waarmee verzorgingshuizen het pesten onder ouderen de kop in kunnen drukken. Dat liet de organisatie vrijdag weten.
Ouderenfonds wil pestprotocol voor verzorgingshuizen

Volgens het Nationaal Ouderenfonds is treiteren een groot probleem in verzorgingshuizen. Ruim twintig procent van de bewoners gaat eronder gebukt. Het feit dat mensen nauwelijks keuze hebben voor een verzorgingshuis, is een van de oorzaken van dit hoge cijfer, aldus het fonds.

Hevig

Directeur Jan Romme van het Ouderenfonds zegt dat het pesten in het verzorgingshuis vaak heviger is dan buiten het huis, omdat ouderen in het verzorgingshuis alle tijd hebben en ‘ondertussen de fijne kneepjes van het vak kennen.’

Keuzevrijheid

De slachtoffers keren zich vaak van de andere bewoners af, zijn zenuwachtig, bang en depressief. Romme geeft het voorbeeld van een man die zeven jaar niet van zijn kamer is gekomen, omdat hij verschrikkelijk werd gepest. “Hij is uiteindelijk in totale eenzaamheid gestorven.” Volgens een woordvoerster van het Ouderenfonds zou de twintig procent wel eens ‘het topje van de ijsberg’ kunnen zijn. Mensen durven niet te zeggen dat ze gepest worden. Uit het feit dat veel mensen ‘echt heel bang zijn’ om naar een verzorgingshuis te gaan, valt veel op te maken. Het fonds wil daarom dat mensen kunnen kiezen voor een huis.

Protocol

Geregeld doorvragen hoe het wonen in het huis bevalt en wie de sfeer bepaalt, kan volgens de bond veel boven tafel brengen. Maar het personeel heeft geen of nauwelijks tijd. Een protocol kan het herkennen en het stoppen van pesten vergemakkelijken. In het protocol staat precies beschreven op welke signalen het personeel moet letten, wat onder pesten wordt verstaan, wat de gevolgen zijn voor de slachtoffers en hoe het treiteren kan worden aangepakt. Daarmee worden het beleid en de aanpak in ieder verzorgingshuis gelijk. Het Nationaal Ouderenfonds neemt zelf het voortouw voor onderzoek en voor het protocol. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Pesten door ouderen onderschat

Kwart zorgpersoneel kampt met pesterij

Zorg onderschat drankprobleem ouderen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

 1. Geachte zorgvisie,
  Een pest protocol in verzorgingshuizen is volgens u van groot belang. Ik ben het met u eens dat ouderen onderling elkaar pesten. Maar u geeft aan dat het protocol er moet komen zodat het beleid en de aanpak overal hetzelfde is. Maar wie gaat nu eigenlijk het protocol maken? Want waar ik ook google ik kom steeds tegen dat dit protocol er moet komen. Maar hoeveel tijd gaat hier in zitten als elke organisatie toch zijn eigen protocol moet maken.Er is dan geen eenduidend beleid.
  Ik ben afd hfd in een verzorgingshuis en mij is gevraagd om een protocol te maken. Maar hoever bent u ermee?
  Met vriendelijke groet
  Sita Drost

 2. Lees alle reacties
 3. als zorgverlener word je ook danig gepest en dat daar overheidsinstanties(gemeente,zorgverzekeraar) een schepje bovenop doen verbaast me niks!
  Tenslotte je kunt makkelijk je verschuilen acht het ‘gezicht’van een instantie,dan met je eigen bedrijf(waar je zelf alle verantwoordelijkheid voor draagt)
  DUS HET MOTTO LUIDT;’We moeten allemaal met de billen bloot”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.