Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderenrevalidatie Rotterdam al in zorgverzekering

Redactie Zorgvisie
Ouderen kunnen in Rotterdam voortaan intensief revalideren op kosten van de zorgverzekeraar. Zij waren tot nu toe aangewezen op veel beperktere revalidatie in het verpleeghuis.

Zilveren Kruis Achmea en DSW hebben namens alle verzekeraars afspraken gemaakt met Reuma en Revalidatie Rotterdam (RRR). Ze gaan de behandeling in dit centrum vergoeden vanuit de Zorgverzekeringswet, met terugwerkende kracht tot 2007. De organisatie kan daardoor jaarlijks ruim een miljoen euro meer declareren voor zowel klinische als poliklinische revalidatie en ontvangt over de afgelopen twee jaar twee miljoen euro extra.

AWBZ

Kortdurende zorg voor ouderen valt nu nog onder de AWBZ, met een vergoeding van vier uur behandeling per week. De Zorgverzekeringswet geeft recht op wekelijks gemiddeld veertien uur revalidatie. Reuma en Revalidatie Rotterdam viel vanwege haar doelgroep onder de AWBZ, maar heeft zich daar nu aan ontworsteld. Ze heeft een erkenning gekregen als revalidatie-instelling, wat vergoeding vanuit de Zorgverzekeringswet mogelijk maakt. De zorgverzekeraars hebben nu toegezegd dat ze deze behandeling ook daadwerkelijk gaan vergoeden. Dat geldt ook voor andere instellingen die dezelfde zorg leveren en een erkenning krijgen.

Fondsenwerving

RRR financierde de intensievere revalidatie tot nu toe vanuit haar reserve, via fondsenwerving en door onbetaalde overuren. “We zijn begonnen met intensieve revalidatie omdat wij dat nodig vonden. De herstelmogelijkheden van ouderen zijn veel groter dan tot voor kort werd aangenomen”, zegt RRR-bestuursvoorzitter Wim van Deventer. “Maar daar is wel meer geld voor nodig.”

Kortdurende zorg

Volgens Achmea-woordvoerster Christine Rompa heeft het even geduurd voordat duidelijk was of de overeenkomst juridisch mogelijk was. De verzekeraars lopen ermee vooruit op de overheveling van kortdurende zorg voor ouderen naar de Zorgverzekeringswet, die binnen enkele jaren zal plaatsvinden. “Dat maakt deze afspraak voor ons ook interessant. Als straks deze zorg wordt overgeheveld, hebben wij al afspraken, en intussen zien we waar we tegenaan lopen.” (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Revalidatie vraagt geld voor innovatie

Rob Smeets hoogleraar revalidatiegeneeskunde

NZa: AWBZ kan naar zorgverzekeringswet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.