Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ouderenzorg in Stockholm: genoeg geld en geen wachtlijsten

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Stockholm City heeft de ouderenzorg goed voor elkaar. Betaalbaarheid en wachtlijsten vormen er geen probleem. Anders dan in Nederland valt de hele ouderenzorg onder één wettelijke regime. Dat zijn de impressies van een studiereis naar Stockholm van de Executive leergang van de Leyden Academy.
Stockholm
Op de fiets door Stockholm, de executive leergang van de Leyden Academy. Foto: Fred van der Heijden
Premium

De ouderenzorg in Zweden is

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Zowel in Zweden als in Denemarken wordt ouderdom en alles wat hierbij komt, niet beschouwd als een zorgprobleem, maar als een maatschappelijk probleem. Vandaar dat de financiering (vrijwel) geheel via de gemeente loopt en lokaal vanuit de politiek ook invloed kan worden uitgeoefend. Er zijn dus verschillen tussen gemeentes in de aanpak en de prioritering en dat maakt weer dat ouderen keuzemogelijkheden hebben. Dilemma’s zijn vaak herkenbaar, maar, doordat er vanuit een ander paradigma wordt gewerkt, zijn de oplossingen vaak heel anders. Belangrijk is ook dat beide landen, anders dan Nederland, een veel decentralere aansturing kennen en gemeentes veel meer zeggenschap (en financiële bronnen) hebben.

  2. Lees alle reacties

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.