Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderwets eigen risico maakt comeback

DEN HAAG - Alle burgers van 18 jaar en ouder moeten vanaf 1 januari 2008 de eerste 150 euro aan zorgkosten zelf betalen. Dit verplichte eigen risico vervangt de huidige no-claim in de zorg. Volgens de Volkskrant bespreekt minister Ab Klink (Volksgezondheid) dit vandaag in de ministerraad.

In het plan van minister Klink worden chronisch zieken en gehandicapten ontzien en krijgen de 150 euro vergoed.

Akkoord

Naar verwachting gaat het kabinet akkoord meldt de Volkskrant. Als de burger volgend jaar de eerste rekeningen zelf betaalt, kan de premie voor de zorgverzekering met gemiddeld 90 euro per jaar omlaag.

PvdA

Regeringspartij PvdA is niet tevreden met Klinks voornemen. PvdA-Kamerlid Van der Veen vindt het een ‘fantasieloos geheel’.

Bezuiniging

De bestaande no-claimregeling werd door het vorige kabinet ingevoerd. Wie weinig gebruikmaakt van de zorg, kan het jaar erna maximaal 255 euro terugkrijgen. Deze bonus moet de ‘onnodige zorgconsumptie’ van de burger terugdringen. Bezoek aan de huisarts, verloskundige hulp en kraamzorg worden wel volledig vergoed. De geraamde bezuiniging door de no-claim is 170 miljoen euro.

Niets terug

Critici van deze regeling benadrukten steeds dat mensen met een zwakke gezondheid nooit iets terugkrijgen. Ondertussen betalen zij wel – zoals alle verzekerden – jaarlijks 90 euro premie extra om het no-claimfonds te voeden.

Ouderwets

Het nieuwe kabinet besloot, onder druk van de Tweede Kamer, de no-claim af te schaffen. Het alternatief dat vandaag door Klink wordt verdedigd, is een ouderwets eigen risico. Het verplicht alle verzekerden van 18 jaar en ouder de eerste 150 euro voor eigen rekening te nemen. Net als bij de no-claim zijn bezoek aan de huisarts, verloskundige zorg en kraamhulp uitgezonderd van het eigen risico.

Alternatief

De PvdA wil patiënten vrijwaren van een eigen risico als zij zich verzekeren bij een zorgverzekeraar die afspraken heeft met kwalitatief goede en efficiënte ziekenhuizen en artsen. Dat komt volgens de PvdA de zorg ten goede. (De Volkskrant)

Lees ook:

Chronisch zieken eisen no-claim terug

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.