Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ouderwets onderhoud bedreigt ziekenhuiszorg

Ziekenhuizen lopen grote risico’s door ouderwets onderhoud. “Sluiting van operatiekamers en uitval van apparatuur liggen dagelijks op de loer”, stelt Anja Stokkers, adviseur bij Twynstra Gudde.
Ouderwets onderhoud bedreigt ziekenhuiszorg

Het vastgoedbeheer van ziekenhuizen loopt volgens Stokkers twintig jaar achter. Het is vooral een zaak van de facilitaire afdeling. Die pleegt hoofdzakelijk technisch onderhoud. Stokkers: “Facilitaire managers zorgen ervoor dat de cv aan gaat, het dak niet lekt en ramen en deuren goed sluiten. Maar de afgelopen twintig jaar is de elektronica in ziekenhuizen enorm toegenomen en worden er steeds hogere eisen gesteld op het gebied van hygiëne en veiligheid. Elektronische apparatuur stoort elkaar. Dat stelt hoge eisen aan de stabiliteit van de spanning in de elektriciteitsvoorziening.”

Operatiekamers gesloten

Door het achterhaalde onderhoud lopen ziekenhuizen onnodig grote risico’s, stelt Stokkers. “Operatiekamers worden gesloten, omdat de luchtkwaliteit niet deugt. Cruciale apparatuur kan uitvallen. Ik ken een ziekenhuis waarbij twee maanden geleden het noodaggregaat niet aansloeg. Ik schat dat zeventig procent van de ziekenhuizen te maken heeft met bijna-ongelukken. Slechts het topje van de ijsberg haalt de media. Namelijk alleen als er ernstige gevolgen zijn.” Stokkers luidt de noodklok voor ziekenhuizen. “Ze hebben grote moeite om geld vrij te maken om het onderhoud te verbeteren.”

Luchtstromingen

Om rampen te voorkomen zouden ziekenhuizen het onderhoud van het vastgoed op andere leest moeten schoeien, vindt Stokkers. “Er moet een dialoog komen tussen artsen en verpleegkundigen enerzijds, en de facilitaire afdeling anderzijds. Artsen moeten de medisch-inhoudelijke eisen met de technici vertalen naar eisen aan de apparatuur. Neem nu het bijennest nabij de operatie waarmee de IJsselmeerziekenhuizen hadden te kampen. Dat is te voorkomen door permanent te meten of er afwijkingen in de luchtstromingen zitten. Ziekenhuizen kunnen in dit opzicht veel leren van oliemaatschappijen of chemische concerns. DSM moniteert permanent de luchtkwaliteit en het transport van vloeistoffen. Als er afwijkingen zijn, treden er direct protocollen in werking om fouten te corrigeren.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Zorgvisie Bouw-dossier

Het Zorgvisie bouwdossier, dat is verschenen in het decembernummer, heeft als thema ‘Slim en goedkoop bouwen’. In een reeks artikelen is er aandacht voor de achtergronden van de bouwstop in de zorg, innovatief aanbesteden, tips om te profiteren van de recessie, ingrediënten voor een goed businessplan en de invloed van gebouwen op gezondheid, gemoed en gedrag.

Lees ook:

Crisis bij Jeroen Bosch Ziekenhuis door stroomstoring

Zorgcoöperatie Nederland wil vastgoed niet kwijt

Vastgoed in eigen beheer

‘Ziekenhuizen onderhouden OK’s niet’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.