Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Overheid was vroeger wel open over ziekenhuistarieven’

Al in de zomer van 2005 waren op een website van de overheid prijzen te vinden die ziekenhuizen rekenden voor veel voorkomende behandelingen. Daarom heeft Open State Foundation hoger beroep aangetekend tegen het oordeel van de rechter dat de NZa tegenwoordig geen prijzen van ziekenhuisbehandelingen openbaar hoeft te maken.
‘Overheid was vroeger wel open over ziekenhuistarieven’

De rechtbank in Amsterdam oordeelde afgelopen oktober in de zaak van de Open State Foundation versus de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat ziekenhuisgegevens niet openbaar gemaakt hoeven te worden. De organisatie gaat in hoger beroep bij de Raad van State tegen dit oordeel, op basis van nieuwe inzichten. ‘Tijdens het onderzoek voor het hoger beroep in de rechtszaak voor transparante zorgkosten is gebleken dat prijzen van medische behandelingen per zorgaanbieder eerder door de overheid openbaar zijn geweest’, schrijft de Open State Foundation. ‘Ook blijkt dat zorgaanbieders openheid over prijzen en aantallen medische behandelingen niet zien als een beperking.’

Kiesbeter.nl

De organisatie doelt hiermee op de website Kiesbeter.nl van het ministerie van VWS waarop in 2005 iedereen nog kon nagaan hoeveel een ingreep in een ziekenhuis kost. ‘In dat jaar is ook, na een Wob-verzoek bij de rechtsvoorganger van de NZa, het College Tarieven Gezondheidszorg, prijsinformatie per zorgaanbieder vrijgegeven. Het College Tarieven Gezondheidszorg verstrekte toen de prijs per dbc-behandeling uit het B-segment per zorgaanbieder.’

Vier ziekenhuizen

Open State geeft bovendien aan dat een viertal ziekenhuizen heeft laten weten geen enkel bezwaar te hebben tegen het openbaar maken van prijzen en aantallen medische behandelingen per zorgaanbieder. Zo hebben de ziekenhuizen MC Zuiderzee, MC Emmeloord, MC Dronten en het MC Slotervaart in Amsterdam in een vrijwillige zienswijze verklaard dat de gevraagde informatie geen bedrijfs- of fabricagegegevens zijn. Deze ziekenhuizen vinden dat de gevraagde informatie openbaar dient te zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.