Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Overheveling Fokuswonen aangepast

De aangekondigde maatregelen op Fokuswoningen zijn aangepast. Dat bevestigt staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) woensdag in een Algemeen Overleg met de Tweede Kamer.
Overheveling Fokuswonen aangepast

Er komt een apart wettelijk recht op ADL-ondersteuning in de AWBZ voor mensen met een zware lichamelijke handicap die eigen regie willen voeren. Mensen die nu in een Fokuswoning verblijven behouden bovendien de komende twee jaar ook hun recht op een persoonsgebonden budget (pgb). Tijdens het debat zei de staatssecretaris: “Ik wil mensen het recht geven op ADL-Fokuswonen. Nu is het een subsidieregeling en subsidies kunnen stopgezet worden. Bovendien is de huidige regeling gericht op één enkele aanbieder. Ik vind dat uit de tijd.”

Aparte regeling

Eerder kondigde de staatssecretaris aan de subsidie over te willen hevelen naar de AWBZ. Veel cliënten protesteerden dat hiermee de regeling zou versplinteren in verschillende zorgzwaartepaketten (zzp’s) en over verschillende domeinen zoals de Wmo. Nu blijkt dat de staatssecretaris van het plan is afgestapt en heeft besloten dat het Fokuswonen weliswaar een aanspraak wordt in de AWBZ, maar dat er een apart zzp voor komt. Bovendien blijft het pgb voor deze doelgroep voorlopig behouden.

Fokuswonen

De komende twee jaar moet duidelijk worden wat precies wordt verstaan onder ‘zwaar lichamelijk gehandicapt’ en daarmee dus wie in aanmerking blijft komen voor een Fokuswoning. Verder blijft er op termijn onzekerheid bestaan over onder meer een mogelijke overheveling van begeleiding uit de AWBZ naar de Wmo (gemeenten). Ook de toekomst van het persoonsgebonden budget is nog altijd ongewis. Maar de komende twee jaar is voor de Fokusbewoners de kou even uit de lucht. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Poll: ‘Handen af van Fokus wonen’

Fokuswonen naar AWBZ geen zachte landing

Staatssecretaris wil fokuswonen overhevelen naar AWBZ

NZa: zachte landing voor Fokuswoning in AWBZ

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.