Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Overheveling jeugd-ggz naar gemeenten is ramp’

Annelies Vermeulen
Als de jeugd-ggz wordt overgeheveld naar de gemeenten bestaat het risico dat kinderen door wachtlijsten, geldgebrek en andere prioriteiten geen jeugd-ggz meer krijgen. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen & Psychotherapeuten (NVVP). De Tweede Kamer debatteert volgende week maandag over dit onderwerp.
‘Overheveling jeugd-ggz naar gemeenten is ramp’

Volgens de NVVP hoort de jeugd-ggz thuis in de zorgverzekeringswet en niet bij de gemeenten, omdat een kind dat zorg nodig heeft afhankelijk wordt van de beschikbare middelen van de gemeente. Daarnaast vreest de NVVP dat de toegezegde beleidsvrijheid ten koste gaat van de kwaliteit van de geleverde zorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zou daarom toezicht moeten houden op de kwaliteit van de jeugd-ggz. Ook moeten kinderen behandeld kunnen worden door vrijgevestigde zorgaanbieders, zodat de kans op stapeling van problematiek wordt voorkomen.

Jeugd-ggz

Ook bestaat volgens de NVVP het risico dat de jeugd-ggz ondersneeuwt bij de jeugdzorg. Volgens de psychologenvereniging valt het te verwachten dat de gemeenten prioriteit geven aan de kinderen in de jeugdzorg, omdat deze zich vaak in ernstige situaties bevinden. “Maar een kind dat bijvoorbeeld kampt met angststoornissen, heeft wel degelijk hulp nodig.” (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Ontslaggolf bedreigt ggz

Grote risico’s in particuliere jeugdzorg

Bureaus Jeugdzorg te traag met indicaties

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Precies Hein, dat nieuwe pakket WMO taken wat de gemeente erbij krijgt, wordt niet gegarandeerd met geoormerkt geld. Bovendien zitten allerlei aasgieren te hopen op PGB’s.Voor veel psychosociaal zwakkeren en hun kinderen wordt het leven zo ingewikkeld, dat begeleiding echt nodig is.

  3. Ik vraag me af of het zo’n ramp is. Het bij elkaar bundelen van de vele soorten en maten van hulp en specialismes resp. geldstromen is geen gekke gedachte. Gemeenten krijgen dan de rol van zorgverzekeraar voor hun jeugd.
    De Opvoedpoli als GGZ-organisatie biedt nu al jeugdzorg én jeugd- én volwassenen GGZ, zodat we geen last hebben van de vele knip-pen die er nu zijn.
    Mechtild Rietveld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.