De medicatiedossiers worden in Groningen en Drenthe nog gedeeld via OZIS. Friesland is inmiddels al over op het LSP. In Groningen en Drenthe heeft daardoor tot nu toe nog maar 25 procent van de patiënten toestemming gegeven. In Friesland ligt dat percentage wat hoger, rond de 40 procent. Het probleem ontstaat OZIS geen toestemming vraagt van patiënten voor de uitwisseling. Binnen het LSP moet er eerst toestemming zijn voordat uitgewisseld kan worden. Overigens kunnen derden, zoals ziekenhuizen, altijd nog telefoon of fax de medicatiegegevens van patiënten opvragen.
Van levensbelang
In de krant roepen de apothekers mensen op om alsnog toestemming te geven voor inzage. ‘Denk aan een bezoek aan de huisartsenpost of een acute opname in het ziekenhuis’, zegt apotheker Fiona Westerhof, bestuurslid van de Groninger Apothekers Vereniging. ‘Het is dan van levensbelang dat de arts of apotheker weet welke medicijnen iemand al gebruikt.’

Overstap naar LSP
Wim Hodes, bestuurder van samenwerkings- en innovatieplatform Stichting GERRIT, legde eerder op Zorvisie uit wat het nut en de noodzaak is van de overstap van OZIS naar het LSP. Exclusief voor abonnees van Zorgvisie.
Overdrijven is een kunst… ook hier.