Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Participatiewet werkt averechts: ’tijd voor een andere koers’

Redacteur Zorgvisie
De Participatiewet zou meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk moeten krijgen, maar de wet lijkt echter een averechtse werking te hebben. Sinds de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 zijn de baankansen van arbeidsgehandicapten juist gedaald. ‘Het is tijd voor een fundamenteel andere koers’, aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen.
Fotolia 78233395 Subscription Yearly Xl.jpg

Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een rapport. De baankans voor mensen die op de wachtlijst stonden voor een plek bij een sociale werkplek, daalde van gemiddeld 50 procent voor invoering van de Participatiewet naar 30 procent na invoering van de wet. Het aantal werklozen onder arbeidgehandicapten ligt inmiddels 40 procent hoger dan vlak voor de invoering van de wet.

Met de introductie van de wet is de toegang tot de sociale werkvoorziening afgesloten voor nieuwe instroom. Mensen  die op dat moment al een baan in de sociale werkvoorziening hadden, konden deze baan behouden. De ruim elfduizend mensen die 31 december 2014 op de wachtlijst stonden voor een baan, raakten hun indicatie kwijt. Zij vormen nu één van de doelgroepen van de Participatiewet.  Het afsluiten van de toegang tot de sociale werkvoorziening heeft dus tot een duidelijke daling van de baankansen geleid.

Duurzaamheid gedaald; uitkeringsafhankelijkheid gestegen

Het SCP keek naar de elfduizend mensen die eind 2014 op de wachtlijst van de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) stonden, maar die door de nieuwe wet hun indicatie kwijtraakten. Uit het onderzoek blijkt dat naast de daling van de baankansen tevens de duurzaamheid van de banen daalde. 51 procent van de gevonden banen heeft een duur van ten minste een jaar – dit tegenover 65 à 77 procent in de oude situatie. Omdat de arbeidsgehandicapten minder geld aan hun baan overhouden en de contracten over het algemeen van kortere duur zijn, is de uitkeringsafhankelijkheid van de baanvinders gestegen. Baanvinders uit 2014 blijken wat vaker daarnaast een uitkering te ontvangen dan de baanvinders uit eerdere cohorten.

Reactie CNV

CNV-voorzitter Maurice Limmen maakt zich zorgen over de uitkomsten van het onderzoek. ‘Zeker nu het goed gaat met de economie en bedrijven schreeuwen om personeel is er geen enkel excuus meer om mensen met een arbeidsbeperking geen fatsoenlijke kans te bieden op de arbeidsmarkt. Dit onderzoek laat zien dat er nog heel veel werk te verzetten is om deze mensen volwaardig te laten meedoen in een duurzame baan met goede arbeidsvoorwaarden. Het is tijd voor een fundamenteel andere koers.’

Limmen meldt dat dit ervoor zorgt dat mensen meer afhankelijk blijven van een uitkering. ‘In de banenafspraak was de inzet om juist meer mensen met een beperking aan het werk te helpen. Dat lukt duidelijk niet op deze manier. Aan het kabinet en werkgevers nu de taak om de handschoen op te pakken en deze mensen te helpen op weg naar een baan. De SER heeft onlangs nog geadviseerd om in iedere regio een SW-bedrijf overeind te houden, waar mensen aan de slag kunnen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.