Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Particuliere klinieken willen voorkeurspositie

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De particuliere klinieken willen dat de zorgverzekeraars eerst bij hen zorg inkopen voordat ze contracten afsluiten met ziekenhuizen voor planbare zorg. Op die manier zou het marktaandeel van de klinieken flink stijgen. Dat zegt Jak Dekker, voorzitter van ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland) woensdag tijdens het jaarcongres van de brancheorganisatie.
Particuliere klinieken willen voorkeurspositie
Foto: ANP Lex van Lieshout
Premium

‘Er moet een omslag komen.

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Het wordt tijd dat de ZKN de verzekeraars leert begrijpen. Tot op heden hebben de klinieken vooral zorgaanbieders toegevoegd dat heeft geleid tot een explosie van het volume en daarmee de kosten. Vervolgens pikken de klinieken de krenten uit de pap omdat zij de laag complexe gevallen behandelen en moeten de ziekenhuizen hogere kosten in rekening brengen per behandeling. Daar komt nog eens bij dat de ziekenhuizen allerlei kosten moeten verwerken in de kosten waar een ZBC geen last van heeft maar die voor het regionale zorgaanbod wel nodig zijn. Hierdoor is de concurrentiepositie ongelijk. Nu de zorgverzekeraars dat begrijpen (het heeft even geduurd) zijn zij veel minder bereid om zorg te verplaatsen van het ziekenhuis naar de ZBCs. En wat doet ZKN? ZKN probeert deze werkelijkheid te ontkennen. Het zou beter zijn als ZKN meeging in de redenering en probeert aan te tonen wat de voordelen van de ZBCs zijn voor de zorgverzekeraars. Goed, vanuit de ziekenhuizen bezien is de houding van ZKN wel prettig want zo zal de concurrentie van de ZBCs beperkt blijven.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.