Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Particuliere klinieken willen voorkeurspositie

De particuliere klinieken willen dat de zorgverzekeraars eerst bij hen zorg inkopen voordat ze contracten afsluiten met ziekenhuizen voor planbare zorg. Op die manier zou het marktaandeel van de klinieken flink stijgen. Dat zegt Jak Dekker, voorzitter van ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland) woensdag tijdens het jaarcongres van de brancheorganisatie.
Particuliere klinieken willen voorkeurspositie
Foto: ANP Lex van Lieshout

‘Er moet een omslag komen. De zorgverzekeraars slagen er nu onvoldoende in om hun regierol op te pakken’, aldus Dekker. ‘Er moet bewust ruimte worden gecreëerd voor nieuw zorgaanbod, zoals focusklinieken en anderhalvelijns zorgcentra. Alleen een specifiek beleid ten gunste van efficiënte en doelmatige zorg kan hierbij het verschil maken.’ Hij wil dat zorgverzekeraars stoppen met het afspreken van aanneemsommen met zorgaanbieders.

Gewijzigd inkoopbeleid

ZKN schat dat een gewijzigd inkoopbeleid van de verzekeraars uiteindelijk 1 miljard euro kan opleveren. Het huidige marktaandeel van 4 procent neemt dan toe tot 10 à 15 procent van de medisch specialistische zorg.

ZKN

Bij

1
21

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.