Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Particuliere klinieken willen voorkeurspositie

De particuliere klinieken willen dat de zorgverzekeraars eerst bij hen zorg inkopen voordat ze contracten afsluiten met ziekenhuizen voor planbare zorg. Op die manier zou het marktaandeel van de klinieken flink stijgen. Dat zegt Jak Dekker, voorzitter van ZKN (Zelfstandige Klinieken Nederland) woensdag tijdens het jaarcongres van de brancheorganisatie.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Particuliere klinieken willen voorkeurspositie
Foto: ANP Lex van Lieshout

‘Er moet een omslag komen. De zorgverzekeraars slagen er nu onvoldoende in om hun regierol op te pakken’, aldus Dekker. ‘Er moet bewust ruimte worden gecreëerd voor nieuw zorgaanbod, zoals focusklinieken en anderhalvelijns zorgcentra. Alleen een specifiek beleid ten gunste van efficiënte en doelmatige zorg kan hierbij het verschil maken.’ Hij wil dat zorgverzekeraars stoppen met het afspreken van aanneemsommen met zorgaanbieders.

Gewijzigd inkoopbeleid

ZKN schat dat een gewijzigd inkoopbeleid van de verzekeraars uiteindelijk 1 miljard euro kan opleveren. Het huidige marktaandeel van 4 procent neemt dan toe tot 10 à 15 procent van de medisch specialistische zorg.

ZKN

Bij

1
28

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

  1. Het wordt tijd dat de ZKN de verzekeraars leert begrijpen. Tot op heden hebben de klinieken vooral zorgaanbieders toegevoegd dat heeft geleid tot een explosie van het volume en daarmee de kosten. Vervolgens pikken de klinieken de krenten uit de pap omdat zij de laag complexe gevallen behandelen en moeten de ziekenhuizen hogere kosten in rekening brengen per behandeling. Daar komt nog eens bij dat de ziekenhuizen allerlei kosten moeten verwerken in de kosten waar een ZBC geen last van heeft maar die voor het regionale zorgaanbod wel nodig zijn. Hierdoor is de concurrentiepositie ongelijk. Nu de zorgverzekeraars dat begrijpen (het heeft even geduurd) zijn zij veel minder bereid om zorg te verplaatsen van het ziekenhuis naar de ZBCs. En wat doet ZKN? ZKN probeert deze werkelijkheid te ontkennen. Het zou beter zijn als ZKN meeging in de redenering en probeert aan te tonen wat de voordelen van de ZBCs zijn voor de zorgverzekeraars. Goed, vanuit de ziekenhuizen bezien is de houding van ZKN wel prettig want zo zal de concurrentie van de ZBCs beperkt blijven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.