Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pas een op vijf gehandicaptenkamers verbeterd

MAARSSEN - Grote instellingen voor gehandicaptenzorg pakken slechte huisvesting te langzaam aan. Er zijn nog 8000 plaatsen waarvan de bouwkundige kwaliteit onder de maat is.

Dat blijkt uit een rapportage van het Bouwcollege aan de staatssecretaris van VWS. De gehandicaptensector sprak in 2003 af met VWS dat ze binnen vijf jaar – in september 2008 – haar huisvesting op peil zou brengen. Ruim tienduizend gehandicapten woonden in 2003 in instellingsgebouwen met te kleine zit/slaapkamers, te grote groepen en ontoereikend sanitair.

Driehonderd plannen in heel jaar

Uit de tussenrapportage van het Bouwcollege blijkt dat intussen pas 2250 van die plaatsen zijn verbeterd door vervangende huisvesting of renovatie. Per september 2006 zijn dus nog altijd achtduizend plaatsen onvoldoende. Voor de verbetering van 6300 van die plaatsen is al wel goedkeuring aangevraagd of verleend, voor de resterende 1700 plaatsen niet. Sinds de vorige tussenrapportage in april 2005 zijn er slechts driehonderd goedkeuringsaanvragen bij gekomen. “Het verbetertempo laat te wensen over”, concludeert het Bouwcollege.

‘Gebrek aan daadkracht’

Sommige instellingen lopen vertraging op door beslissingen van externe partijen als gemeente of corporatie. Andere instellingen nemen echter bewust meer tijd omdat ze een totale herstructurering nastreven, het aantal verhuisbewegingen willen beperken of besparen op tijdelijke huisvesting. De ervaring leert, constateert het Bouwcollege, “dat er ook instellingen zijn die onvoldoende daadkracht tonen in het pareren van de problemen of het doorzetten van een bouwaanvraag.” (Redactie ZorgVisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Huisvesting gehandicapten maar traag beter

VWS roept achterblijvers gehandicaptenzorg op matje

Behuizing intramurale gehandicaptenzorg onder de maat

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.