Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Patiënt makkelijker naar ander EU-land

Mark van Dorresteijn
Inwoners van de Europese Unie kunnen voortaan makkelijker een medische behandeling in een ander EU-land ondergaan. Het Europees Parlement stemde daar woensdag mee in.
Patiënt makkelijker naar ander EU-land

De wet regelt onder meer hoe en wanneer een behandeling in het buitenland wordt vergoed. Patiënten hebben recht op een vergoeding van de kosten ter hoogte van het bedrag dat de behandeling in eigen land zou kosten.

Buitenlandse zorg

De verwachting is dat vooral patiënten die op een wachtlijst staan of geen specialistische behandeling in eigen land kunnen vinden, van de eenvoudiger toegang tot buitenlandse zorg gebruik zullen maken. Het Europees Hof van Justitie bepaalde eerder, na klachten van patiënten, dat iedere EU-burger recht heeft op een hoog niveau van gezondheidszorg en daarvoor ook naar het buitenland mag.

Wachtlijst wegwerken

CDA-Europarlementariër Ria Oomen is blij met de nieuwe regeling. Het recht op zorg in het buitenland kan volgens de CDA-politica helpen om wachtlijsten weg te werken. “Er is een redelijke medisch verantwoorde termijn vastgesteld waarbinnen de patiënt geholpen moet worden. En als dat niet kan in eigen land, dan kan toestemming in het buitenland niet worden geweigerd.”

Europese zorgmarkt

SP’er Dennis de Jong heeft kritiek. Hij is bang dat patiënten te eenvoudig naar het buitenland vertrekken als ze in Nederland op wachtlijsten staan of als een specialisme ontbreekt, wat de prikkel voor de overheid om in de eigen gezondheidszorg te investeren wegneemt. “Het is een poging om een Europese markt voor de zorg te ontwikkelen”, aldus De Jong.

Aanbieders niet betrokken

Gerben Jan Gerbrandy van D66 vindt dat de wet niet ver genoeg gaat. Volgens hem is het een gemiste kans dat de aanbieders van zorg buiten de wet gehouden zijn: “Gezien de exploderende zorgkosten in heel Europa is juist dat hoognodig.” (ANP)

Lees ook:

EU akkoord over vergoeding zorg in buitenland

Meer Nederlanders naar buitenland voor operatie

Buitenlanders liggen vaker in Nederlands ziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. CDA-Europarlementariër Ria Oomen is blij met de nieuwe regeling. Het recht op zorg in het buitenland kan volgens de CDA-politica helpen om wachtlijsten weg te werken
    Dit is toch te gek voor woorden. De politiek brengt de gezondheidszorg in Nederland om zeep door te budgeteren en werkt dus het ontstaan van wachtlijsten in de hand. Men maakt echter geen bezwaar tegen peperdure behandelingen in het buitenland, want dat werkt de wachtlijsten weg…..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.