Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Patiënt moet psychische problemen zelf leren oplossen’

Mark van Dorresteijn
Patiënten met psychische klachten hebben er baat bij als de huisarts hun leert psychische problemen aan te pakken. Dat concludeert huisarts-onderzoeker Lieke Hassink-Franke van het UMC St Radboud in een studie, die vandaag is gepresenteerd.
'Patiënt moet psychische problemen zelf leren oplossen'

Een kwart van de mensen die een huisarts bezoeken, komt daar om over psychische klachten te praten. Vaak liggen er problemen aan ten grondslag als spanningen in het gezin of financiële zorgen. Tot nu toe bestaat de behandeling uit het aanhoren van de patiënt, medicijnen voorschrijven of doorverwijzen naar een specialist.

Problem-solving treatment

Volgens de onderzoeker kan dat ook anders. Ze onderzocht het nut van de aanpak die Problem-solving treatment wordt genoemd. Het is een kortdurende behandeling, die de huisarts geeft. De patiënt leert te kijken naar de achterliggende problemen in plaats van alleen naar zijn of haar klachten. Het is de bedoeling dat de patiënt vervolgens leert die problemen aan te pakken.

Onderzoek

Ruim tachtig huisartsen en ruim tweehonderd patiënten werkten aan het onderzoek mee. Volgens de onderzoeker waren de mensen die de nieuwe aanpak kregen er veel beter aan toe dan degenen die de standaardbehandeling ondergingen. Het effect was na negen maanden nog steeds aanwezig. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.