Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Patiënt wassen zonder water is twee keer sneller’

Redactie Zorgvisie
Wassen zonder water of zeep is sneller, even fris en fysiek minder belastend voor patiënt en verpleegkundige. Dat stelt onderzoeker Getty Huisman van het Nijmeegse UMC St Radboud.

Bij de nieuwe methode wordt elke patiënt gewassen met acht washandjes geïmpregneerd met reinigende, huidverzorgende en sneldrogende vloeistof. Door het snelle drogen wordt het gebruik van handdoeken overbodig. De nieuwe wasmethode duurt ongeveer een kwartier. Dit is twee keer sneller dan de traditionele manier met water en zeep.

Veel voordeel

“Zowel patiënten als verpleegkundigen raakten al snel gewend aan de nieuwe methode, vooral omdat het zoveel voordeel oplevert”, stelt de onderzoeker. “Verpleegkundigen besparen niet alleen tijd, maar worden ook fysiek minder belast”. Patiënten merken het voordeel ook. “Ze hoeven minder vaak van ligging te wisselen dan voorheen, toen ze nog afgedroogd moesten worden”, aldus Huisman

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd op de maag-, darm-, lever- en nierziekten afdeling van het St Radboud. 139 wasbeurten werden geëvalueerd. Zowel patiënten als verpleegkundigen waardeerden het nieuwe systeem. Onder meer de ziekenhuizen De Vallei in Ede, Rijnstate in Arnhem en Rivierenland in Tiel passen dit principe al enige tijd toe bij bedlegerige patiënten. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Verbetertraject Verzorgend Wassen leert prettiger wassen

Elke dag douchen

Betalen voor een dagelijkse douche

Lees meer:

Dossier epd

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit is iets moois voor zwaar zieke mensen maar niet om de normale wasbeurten te vervangen, juist tijdens de wasbeurten krijgen bewoners van verpleeg en verzorgingshuizen de broodnodige persoonlijke aandacht en dat vervangen door snel met een iets vochtig waslapje over je lichaam te laten strijken gaat mij te ver. Mooi voor de ic of terminale patienten maar niet ter vervanging van de wasbeurt in de verpleeg/verzorgingshuizen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.