Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Patiënt wordt kans op genezing onthouden’

Mark van Dorresteijn
Patiënten met dikkedarmkanker en uitzaaiingen in de lever kunnen steeds beter worden geopereerd, zodat ze in betere conditie en langer overleven. Veel artsen kennen echter de verbeterde operatietechnieken niet waardoor patiënten de kans op genezing wordt onthouden.
'Patiënt wordt kans op genezing onthouden'

Dat zegt oncologisch chirurg professor dr. Richard van Hillegersberg van het UMC Utrecht. Twee van zijn studenten promoveren vrijdag 18 februari op de nieuwe behandelingen.

Uitzaaiingen

Ruim tienduizend mensen krijgen per jaar dikkedarmkanker. De helft krijgt daarbij uitzaaiingen in de lever. Van Hillegersberg schat dat per jaar vijftienhonderd patiënten met leveruitzaaiingen zouden kunnen worden geopereerd. Toch belanden er maar vijfhonderd mensen op de operatietafel.

Ingreep

De ingreep zou kunnen plaatsvinden in combinatie met chemotherapie, maar ook via nieuwe behandelmethoden waarbij bijvoorbeeld radioactieve bolletjes in de bloedvaten worden gespoten.

Scans

Van Hillegersberg werkt met collega’s aan een systeem waarbij huisartsen en specialisten uit de regio Utrecht scans van de levertumoren naar het UMC-ziekenhuis sturen. Een team van deskundigen beoordeelt vervolgens of opereren een optie is. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Bravo eindelijk een hoogleraar die ziet wat de patient ervaart. Wie onderzoek doet komt er algauw achter dat het bruist van de nieuwe technieken. Als je leven op het spel staat wil je alles proberen. Een overzicht met durf doeners bij verzekeraars zou helpen. Dan weet de patient ook bij welke specialist deze moet zijn. Misschien een CV voor klinieken?
    @Gregorius eeuwen lang zijn vrouwen en kinderen ondergeschikt geweest bij effecten van therapieen. Dat vrouwen nu een paar onderzoeken hebben is helemaal niet erg.
    Overigens is rood vlees en voeding de grootste oorzaak van darmkanker net als roken bij longkanker. Een preventie test is niet nodig; wel een gezonde leefstijl. Dat is veel goedkoper! Sorry maar dat lijkt me een redelijjke opmerking.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.