Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten- en werknemersbescherming in tijden van crisis: Achtergronden en oplossingen

De COVID-19 pandemie zorgt ervoor dat de veiligheid van de patiënt en de bescherming van de werknemers op veel plaatsen een stressituatie is. Wat kan een ziekenhuis helpen in tijden van crisis?
700x500
Na de uitbraak van COVID-19 werd de levering van FFP adembeschermingsmaskers een probleem; de industrie onderneemt actie.

Geschikte behandelruimtes staan tijdens de COVID-19 pandemie centraal bij het nemen van maatregelen. Ziekenhuizen moesten en moeten zich aanpassen aan dynamische veranderingen en een veilige omgeving voor patiënten en werknemers waarborgen. Ook in Nederland zorgt dit al veel weken voor problemen. Hoe komt dat? En wat zijn de oplossingen? Christiane Grün geeft hierover nadere toelichting. Ze staat aan het hoofd van het Europees Medische Divisie van 3M, een van ’s werelds toonaangevende leveranciers van medische oplossingen en persoonlijke beschermingsmiddelen.

Q: Uw bedrijf heeft in de huidige crisis een sleutelrol als leverancier van persoonlijke beschermingsmiddelen. Welke uitdagingen brengt dit met zich mee?

Christiane Grün: Toen de toenemende vraag naar beschermingsmiddelen als gevolg van de uitbraak van COVID-19 in januari te voorzien was, heeft 3M meteen gereageerd. We zijn erin geslaagd om de wereldwijde productie van onze relevante ademhalingsmaskers volgens FFP2- resp. N95-normen tot het maximum te verdubbelen: bijna 100 miljoen eenheden per maand. In onze vestigingen en onze fabrieken in Europa, de VS en Azië werken de desbetreffende medewerkers de klok rond, zeven dagen per week.

Q: Hoe zorgt u ervoor, dat de producten de ziekenhuizen ook bereiken?

Grün: Door de huidige ontwikkelingen is de wereldwijde vraag naar beschermingsmaskers veel groter dan de capaciteit van de fabrikanten. Daarom werken we samen met overheden, medische instanties en klanten over de hele wereld, om de bestellingen zo snel mogelijk daar te krijgen, waar ze het hardst nodig zijn. Alleen al op het gebied van Health Care zijn complete teams dag in dag uit bezig met het toewijzen van quota.

Er is nog één ding dat ik belangrijk vind om te vermelden. In het licht van de coronacrisis hebben we onze prijzen voor beschermingsmaskers niet verhoogd. Op de prijsstelling van de resellers kunnen we echter geen invloed uitoefenen.

Q: Er zijn meldingen van medisch personeel over huidirritatie en afdrukplaatsen als gevolg van ademhalingsmaskers.

Grün: In tijden van crisis worden in de gezondheidszorg de ademhalingsmaskers vaak veel langer gedragen, dan de geldende regels voorschrijven. In het gezicht kunnen dan door vocht huidirritaties ontstaan, de wrijving kan jeuk, branderigheid en roodheid tot gevolg hebben of zelfs huidbeschadigingen.

Ter preventie bij deze “atypische” toepassing, is het gebruik van een huidbeschermende crème effectief gebleken. Van ons bedrijf zou dit de Cavilon huidbeschermingscrème zijn, die dun wordt aangebracht en een duurzame filmlaag vormt. Wanneer de huid beschadigd is of al enigzins gemacereerd is, kan nog steeds de hoogwaardige Cavilon Advanced Skin Protectant gebruikt worden. Eveneens zou bij medisch en verplegend personeel aandacht besteed moeten worden aan de bescherming van de huid van de handen. Deze zijn doorgaans overbelast, wanneer handenwassen, het gebruik van desinfectans en het dragen van beschermende handschoenen nog frequenter moet gebeuren dan normaal.

Een droge of zelfs gebarsten huid kan het gevolg zijn. Een vicieuze cirkel, aangezien een effectieve handhygiëne een gezonde huidstructuur vereist. Daarom is juist hier preventie met een duurzame huidbeschermingscrème zo belangrijk.

Q: Door de nadruk op de pandemie, dreigen andere probleemgebieden uit het oog te worden verloren, hoewel ze gezien de ernstig zieke patiënten zeker actueel zijn, zoals bijvoorbeeld de ziekenhuisinfecties.

Grün: Eén van onze aandachtspunten is immers preventie, bijvoorbeeld het vermijden van infecties, die verband houden met vasculaire katheters. Deze hebben voor de patiënten soms verstrekkende gevolgen en zijn voor ziekenhuizen ook economisch van belang. De aanzienlijk langere verblijfsduur, voor het grootste deel zelfs op de intensive care, kan tijdens de pandemie bijzonder bezwaarlijk zijn. Ter preventie van Katheter gerelateerde bloedbaaninfectie hebben we het Tegaderm CHG infuusfixatieverband met antimicrobiële werking ontwikkeld. Wordt het gebruikt, kan op basis van wetenschappelijk onderzoek, het percentage van katheter-geassocieerde bloedbaaninfecties aantoonbaar effectief worden gereduceerd. Daarom wordt het CHG verband aanbevolen door onder andere de centrale Amerikaanse gezondheidsautoriteit, de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en in Nederland door de NVIC (Nederlandse Vereniging voor Intensive Care) Aanvullend hebben we ook Curos desinfectiedoppen voor katheteraansluitingen op de markt gebracht. Ze vereenvoudigen en versnellen het werk van het verplegend personeel. Veel van de COVID-19 patiënten liggen tijdens de beademingstherapie meer dan 16 uur per dag in een buikligging en dit heeft een effect op het huidmilieu, vooral in het genitale gebied.

Verpleegkundigen vertellen ons, dat ze met de Cavilon Advanced Skin Protectant, huidletsels hebben kunnen voorkomen respectievelijk hebben kunnen genezen.

Q: De vraag vanuit de gezondheidszorg naar adembeschermingsmaskers zal vooralsnog hoog blijven. Hoe bereidt uw bedrijf zich hierop voor?

Grün: Nadat we onze productie sinds januari hebben kunnen verdubbelen tot meer dan een miljard ademhalingsmaskers per jaar, werken we nu aan een verdere uitbreiding van de capaciteit. Binnen de komende twaalf maanden willen we twee miljard eenheden bereiken. De daarvoor noodzakelijke investeringen en activiteiten hebben we nu al in gang gezet.

Meer informatie op www.3mnederland.nl/corona

Christiane Grün staat aan het hoofd van de afdeling Health Care van het multi-technologieconcern 3M voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.