Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënten te weinig betrokken bij behandeling

Mark van Dorresteijn
Patiënten worden nog onvoldoende betrokken bij de behandeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals te hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol. Ook de begeleiding is voor verbetering vatbaar. Minder dan veertig procent van de patiënten geeft aan dat de arts of verpleegkundige hun vraagt mee te denken over de behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel onder bijna 500 huisartsen en ruim 600 patiënten met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten in Nederland.
Patiënten te weinig betrokken bij behandeling

Insteek van het onderzoek was te kijken hoe het ervoor staat met de patiëntgerichte zorg zoals beschreven in de in 2009 uitgekomen zorgstandaard vasculair risicomanagement. De zorgstandaard beschrijft op hoofdlijnen hoe goede zorg voor mensen met (een verhoogd risico op) hart- en vaatziekten eruit moet zien en hoe de aanpak van risicofactoren georganiseerd kan worden.

Actieve bijdrage

Een belangrijk uitgangspunt van de zorgstandaard is dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn voor de zorg, en ondersteuning krijgen om die verantwoordelijkheid te nemen. Patiënten vullen met hun zorgverlener het zorgplan in. Daarin staat welke risicofactoren zij aan willen pakken, op welke manier, wie wat doet en, zo nodig, met welke medicijnen. Uit het onderzoek blijkt dat nog maar zes procent van de patiënten in overleg met hun arts of verpleegkundige zo’n plan heeft opgesteld. Nivel-programmaleider Liset van Dijk: “Dit is natuurlijk heel weinig, maar de zorgstandaard moet nog vorm krijgen in de praktijk. Ook de enquête onder de huisartsen laat zien dat de standaard nog niet in zijn volle omvang wordt toegepast.”

Structuur en patiëntgerichtheid

Veel hart- en vaatpatiënten hebben ernstig overgewicht, een hoge bloeddruk of verhoogd cholesterol. Meer bewegen, stoppen met roken en gezonder eten verminderen deze risicofactoren en dragen zo bij aan het verminderen en voorkomen van hart- en vaatziekten. Hoewel de meeste hart- en vaatpatiënten redelijk tevreden zijn over hoe zij worden benaderd en behandeld, kan de zorg meer gestructureerd en meer patiëntgericht. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Betere bescherming Haagse nierpatiënten’

‘Patiëntenparticipatie niet altijd wenselijk’

‘CZ maakt patiënten ongerust’

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.