Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Patiënten Waterlandziekenhuis ontevreden over nazorg

Mark van Dorresteijn
Patiënten van de falende orthopeed in het Waterlandziekenhuis geven de nazorg het rapportcijfer 3,3. Dat blijkt uit een onderzoek van Zorgbelang Noord-Holland. Volgens het onderzoek sluit de nazorg niet aan bij de behoeften van de gedupeerden.
Patiënten Waterlandziekenhuis ontevreden over nazorg

Patiënten zijn volgens Zorgbelang NH zeer teleurgesteld in de manier waarop het Waterlandziekenhuis hun klachten heeft behandeld. Op alle onderdelen wordt gemiddeld een onvoldoende gescoord. “Het ziekenhuis is te afwachtend geweest en hierdoor ontstaat het beeld dat ze het in de doofpot willen stoppen.”

Informatievoorziening schiet tekort

De overgrote meerderheid van de patiënten voelt zich niet serieus genomen. Bijna alle gedupeerden vinden dat de informatievoorziening door het ziekenhuis ernstig tekort is geschoten. Veel patiënten hebben zelf het initiatief moeten nemen om aan informatie te komen over de gang van zaken. Ruim de helft van de patiënten die een klacht hebben ingediend, is gehoord door de klachtencommissie, maar vrijwel niemand weet wanneer de klachtencommissie uitspraak doet. Het duurt te lang en klagers weten niet waar ze aan toe zijn. Meer dan 90 procent is niet geïnformeerd door het ziekenhuis over de mogelijkheid tot schadevergoeding.

Nazorgteam

Ook het nazorgteam moet het ontgelden. Ruim de helft van de patiënten heeft een uitnodiging gehad voor een gesprek, maar voor de grootste groep heeft het gesprek niet opgeleverd wat ze gehoopt hadden. Bovendien vond de meerderheid van de mensen dat de inhoud van het gespreksverslag niet klopte met de inhoud van het gesprek.

Nieuwe behandelaar

Nadat de orthopeed op non-actief gesteld was, moesten de meeste patiënten zelf een andere behandelaar regelen. Ze zijn daardoor met veel vragen blijven zitten en voelen zich in de kou gezet. Een aantal patiënten heeft nog steeds geen nieuwe behandelaar. De meeste mensen die hun dossier hebben opgevraagd hebben een kopie ontvangen. Patiënten hebben vraagtekens bij de juistheid van de inhoud en de volledigheid van het dossier. Vrijwel alle patiënten willen een actief onderzoek van het ziekenhuis naar de compleetheid en de correctheid van de medische dossiers.

Onderzoek

Zorgbelang Noord-Holland heeft een vragenlijst naar 110 gedupeerden gestuurd. In het onderzoek zijn de behandeling, het medisch dossier, de nazorg, de klachtopvang en de claimbehandeling aan de orde gesteld. In totaal hebben 48 gedupeerden de vragenlijst ingevuld. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

‘Nazorg patiënten Waterland moet beter’

Klachten Waterlandziekenhuis ‘bleven hangen’

Waterlandorthopeed verzet zich tegen ontslag

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.