Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiëntgegevens uitwisselen moet zo makkelijk worden als sms versturen

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.
Het ministerie van VWS werkt al een tijdje aan een wet die zorgaanbieders verplicht om bepaalde gegevens elektronisch uit te wisselen. Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid bij VWS en CIO Esther Spaans, beleidsmedewerker Directie Wetgeving en Juridische Zaken, legden dinsdag aan de vaste Tweede Kamercommissie VWS uit wat de wet moet regelen en hoe de wet moet gaan werken.
AI en preventieve gezondheidszorg
Foto: georgejmclittle/stock.adobe.com

Het Wetsvoorstel elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) kent een lange voorgeschiedenis. Al in 2005 vroeg de zorgsector om een betere gegevensuitwisseling. Zorgmedewerkers waren ontzettend veel tijd kwijt aan het veelal handmatig overzetten van patiëntgegevens van het ene systeem naar het andere. Bij verwijzingen van huisarts naar medisch specialist, overdrachten tussen ziekenhuizen, van ziekenhuizen naar thuiszorg en zo verder.

De overheid ging voortvarend aan de slag met wetsvoorstellen voor een landelijk elektronisch patiëntdossier (epd) en een landelijk schakelpunt (LSP). Het landelijk epd strandde in 2011 in de Tweede Kamer, omdat er te veel bezwaren waren tegen een systeem van de overheid waar ieders medische informatie in stond en waar alle zorgverleners maar in zouden kunnen. Het LSP is er gekomen, maar het gebruik is niet optimaal, omdat er voor iedere uitwisseling toestemming moet zijn van de patiënt.

Toestemming niet vereist

Dat laatste berust volgens Ron Roozendaal op een misverstand. Toestemming zou niet vereist zijn bij gewone gegevensuitwisselingen in het primaire zorgproces. Als een huisarts een patiënt doorverwijst naar een specialist is die toestemming impliciet al gegevens. De informatie volgt de zorg. Voor dat soort gevallen wordt nu de Wegiz ontwikkeld. Daar waar informatie de zorg moet volgen, moet dat in het vervolg altijd elektronisch worden gedaan. Patiëntgegevens overdragen op papier, dvd, cd-rom of via de fax moet verleden tijd worden. Dat moet de zorg voor de patiënt verbeteren, maar ook de administratieve last voor zorgmedewerkers verlagen.

Onafhankelijk van provider

De Wegiz bepaalt niet welke gegevens er voor goede zorg uitgewisseld moeten worden, benadrukt VWS. De overheid gaat ook geen groot netwerk bouwen of andere infrastructuur die zorgaanbieder moeten gaan gebruiken. Het gaat vooral om hóe gegevens worden uitgewisseld. Roozendaal vergelijkt het in zijn onderdeel van de technische briefing aan de Kamerleden met het versturen van een sms. Een sms kun je naar iedereen versturen, ongeacht welk toestel of welke provider je hebt. Alle providers en aanbieders maken dat mogelijk. Om iets vergelijkbaars te bewerkstelligen moeten zorgaanbieders afspraken maken over de gegevens die zij uitwisselen. Vervolgens moeten er kwaliteitsstandaarden en normen komen waar ict-leveranciers zich aan moeten houden.

In de technische briefing hieronder gaan Roozendaal en Spaanse stap voor stap door het waarom en het hoe van de Wegiz. Op de website van de Tweede Kamer is de presentatie ook te downloaden.

In februari 2015 begon ik als redacteur bij Skipr. Zorgvisie was toen nog de grote concurrent. Inmiddels maken we al enige jaren met één redactie deze twee toptitels. Nog altijd schrijf ik met veel interesse over de organisatie van de Nederlandse gezondheidszorg, van vastgoed en finance tot de belangen van patiënten en zorgmedewerkers. Sinds april 2021 ben ik adjunct-hoofdredacteur van Skipr en Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.