Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Patiëntportalen ziekenhuizen nog erg beperkt’

Mark van Dorresteijn
Slechts een klein deel van de ziekenhuizen heeft een uitgebreid patiëntportaal voor zelfmanagement. Dat zal de komende jaren snel veranderen, verwachten Caroline Willems en Antoon van Luxemburg van M&I/Partners.
‘Patiëntportalen ziekenhuizen nog erg beperkt’

Willems en Van Luxemburg hebben onderzocht hoe uitgebreid de patiëntportalen van ziekenhuizen zijn (bekijk het onderzoek). ‘De volwassenheid van patiëntportalen valt nog erg tegen’, merken Caroline Willems en Antoon van Luxemburg van M&I/Partners op. ‘Slechts acht procent van de ziekenhuizen heeft een uitgebreid patiëntportaal. Inzage in het medisch dossier is mogelijk bij 2 procent van de algemene ziekenhuizen, 18 procent van de topklinische ziekenhuizen en 50 procent van de umc’s.’ Desondanks verwacht M&I/Partners dat het aantal patiëntportalen van ziekenhuizen en beschikbare functionaliteiten in 2015 en 2016 een grote vlucht zal nemen.

De huidige stand van zaken van patiëntportalen is opgenomen in het overzicht van patiëntportalen.

Umc’s koploper

De umc’s lopen volgens Willems en Van Luxemburg voorop wat betreft het patiëntportaal en regie van de patiënt in het zorgproces. ‘Daarnaast zien we dat ziekenhuizen die met het epd/ZIS van Epic werken, het meest vooruitstrevend zijn in de ambitie van inzicht voor de patiënt.  Chipsoft is echter bezig met een inhaalslag. Het UMC Utrecht fungeert hierin voor ChipSoft als een van de launching customers.’

Uitbreidingen van het portaal

In de toekomst is de verwachting dat patiëntportalen meer gaan samenwerken met verschillende devices als ECG-stickers of smartphones. Van Luxemburg: ‘Dat kan direct ofwel via integratieplatformen als Apple Healthkit of het platform van Philips. Epic biedt al de mogelijkheid om een smartphone te koppelen, maar in Nederland is daar nog geen implementatie van bekend.’ Willems: ‘De koppeling met een persoonlijk gezondheidsdossier (PGD) is ook nog nergens beschikbaar. Reshape is in samenwerking met Philips wel bezig met een pilot om een PGD aan te bieden middels “Hereismydata” en kan men dit koppelen aan het epd/ZIS.

UMC Utrecht lanceert real-time patiëntportaal

Het UMC Utrecht presenteert vandaag hun uitgebreide, ziekenhuisbrede patiëntportaal waarin patiënten zonder vertraging toegang krijgen tot hun medische gegevens.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.