Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Per Saldo richt inkoopcoöperatie op

Eindredacteur
Per Saldo werkt aan de oprichting van een coöperatie voor zorginkoop. Via deze coöperatie moeten zorgkantoren op een simpele manier kleinschalige zorgaanbieders kunnen contracteren. (Foto: anp - Roos Koole)
Per Saldo richt inkoopcoöperatie op

De belangen­behartiger voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) wil op deze manier de mogelijkheid voor eigen regie in de zorg overeind houden. Duizenden mensen kunnen vanwege kabinetsmaatregelen sinds dit jaar niet meer met een pgb de eigen zorg regelen. Deze groep mensen is gedwongen genoegen te nemen met de oplossingen die de reguliere aanbieders voor hun zorgvraag hebben ontwikkeld.

Administratieve afhandeling

Voorvrouw Aline Saers van Per Saldo vindt dit een groot gemis. “Wij zijn druk bezig om te kijken of er een organisatie opgericht dient te worden vóór deze mensen en ván deze mensen, bijvoorbeeld een coöperatie.” Zorgvragers die zich aanmelden bij een dergelijke organisatie zoeken zelf zorgverleners met wie ze afspraken maken over tijdstippen en tarieven, net als met het pgb. “Maar het administratieve deel wikkelt die organisatie af met het zorgkantoor. Dus het zorgkantoor moet bereid zijn met die coöperatie contracten af te sluiten”, licht Saers het initiatief toe.

VWS positief

Het ministerie van VWS heeft al laten weten positief tegenover dit idee te staan. Aan het plan van Per Saldo zitten wel wat haken en ogen want als de zorgvrager afspraken maakt met een zorgverlener, rijst de vraag wie er dan verantwoordelijk is voor de kwaliteit. En welke eisen zullen zorgkantoren aan een zorgverlener stellen? En hoe gaat een dergelijke organisatie de zaken zo inrichten dat het voor een zorgvrager vlekkeloos verloopt? Saers: “Het is nog de vraag of zorgverzekeraars een dergelijke constructie zullen accepteren. Bovendien moet de nieuwe organisatie het zo gaan regelen dat de kwaliteitseisen per zorgverlener kunnen verschillen en vooral, dat de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de ingekochte zorg bij de mensen zelf ligt, zoals nu ook met het pgb het geval is. Daar zijn we nu druk mee doende.”

Contracteren

Het streven is, dat als alle vragen beantwoord worden, de organisatie voor 1 juli aanstaande is opgericht zodat op tijd gecontracteerd kan worden.

Met een aantal leden is dit idee gedeeld en er wordt enthousiast op gereageerd. Saers: “Met dit idee behouden mensen hun eigen regie.” (Zorgvisie – Wouter van de Elsen)

Lees ook:

Amsterdam komt met eigen pgb

Vergoedingsregeling pgb door de Kamer

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het blijft zeer belangrijk voor de client dat de kwaliteit van de zorgverlener en continuiteit van de zorg bewaakt. (Kwetsbare)clienten kennen de eisen niet, en de verplichting van de gecertificeerde bureaus (PGB keurmerk)is natuurlijk niet vooor niets.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.