Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Personeel klaagt over De Bascule

Redacteur Zorgvisie
Medewerkers van De Bascule trekken aan de bel over de organisatie. De jeugdzorginstelling heeft volgens hen te veel zaken structureel niet op orde, waardoor een ‘knellende situatie’ is ontstaan.
Alarmlijn-fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De hulpverleners hebben hulp ingeschakeld van FNV Zorg & Welzijn, omdat de situatie bij de jeugdpsychiatrische instelling volgens hen onhoudbaar is geworden. De klachten die ze hebben gaan vooral over de te hoge werkdruk, lange wachttijden en slechte bedrijfsvoering, meldt FNV in een persbericht.

Knellende situatie
De werknemersorganisatie opende naar aanleiding van eerdere signalen een meldpunt voor klachten over De Bascule. Daaruit blijkt volgens FNV dat er een angstcultuur heerst en dat de situatie voor professionals ‘zeer knellend’ is. Doordat de administratieve lasten enorm zijn toegenomen, hebben werknemers minder tijd voor de zorg. De Bascule zet volgens werknemers die klaagden ook hulpverleners in die niet, of nog niet, gekwalificeerd zijn om jongeren met complexe hulpvragen te helpen. FNV Zorg & Welzijn vraagt de IGZ nu om onderzoek te doen naar De Bascule en op zoek te gaan naar een geschikte oplossing.  

Reactie De Bascule
De Bascule laat weten verrast te zijn over het verzoek van de FNV. ‘We herkennen het algemene probleem van oplopende wachtlijsten en de grote administratieve druk op de verantwoording en registratie’, schrijft de organisatie in een reactie. De bascule herkent zich echter niet in wat de FNV meldt over het niet oppakken van signalen over hoge werkdruk. ‘Deze situatie heeft onze volle aandacht. Vermindering van de werkdruk blijft ook het komende jaar een belangrijk speerpunt binnen de organisatie. Wij werken momenteel aan oplossingen voor de toenemende wachtlijsten met collega-organisaties en de gemeente Amsterdam. De eerste resultaten zijn onlangs bereikt.’
De organisatie laat bovendien weten dat de nieuwe bestuurder, Nellieke de Koning, die in september is gestart, openstaat voor gesprekken met alle medewerkers. Ook met de FNV wil De Bascule in gesprek.

Dossier Arbeidsmarkt Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.