Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Personeelstekort dwingt IZA-partijen tot radicaal andere spelregels’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De schaarste aan personeel dwingt zorgaanbieders tot intensief samenwerken in plaats van concurreren. Dat lukt alleen als de overheid belemmeringen wegneemt rond mededinging, privacy en btw-tarieven. Jeroen van den Oever, onderhandelaar bij het integraal zorgakkoord (IZA) roept alle partijen, inclusief VWS, op ‘voldoende doortastend te zijn om te doen wat nodig is. De zorg loopt nu al vast, terwijl het ergste nog moet komen.’
Jeroen van den Oever, Fundis
Jeroen van den Oever, directievoorzitter van vvt-organisatie Fundis
Premium

Niet geld maar krapte is

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    6 REACTIES

    1. Lees alle reacties
    2. Steunkousen, Tja, hier zou ik ook inderdaad iets op gaan verzinnen. Zorg voor een steunpunt in een wijk, zodat de klanten daar naar toe kunnen gaan. Zorg voor meer hulpmiddelen. De huidige hulpmiddelen passen niet bij alle klanten.
      Kijk eerst hoe we het problemen beter in de hand kunnen houden, voor we naar een financieel plaatsje gaan kijken anders verplaats je het probleem alleen maar.
      Steunkousen aan en uittrekken is zeker op te lossen door de klant zelf door meer hulpmiddelen.

    3. Zeer eens met de stelling van Jeroen dat er centraal regie (en maatregelen) nodig is om regionaal goed te kunnen samenwerken. Dit levert immers de grootste kans dat we het niveau van onze gezondheidszorg goed houden. Dus leiderschap gevraagd! Graag op de derde dinsdag van september doortastende beleidstappen die we dan in 2023 kunnen realiseren. Het feit dat er veel moet gebeuren in samenwerking tussen verschillende departementen doet het ergste vrezen. Maar misschien maken we een keer de uitzondering op de regel mee…

    4. Wat een enorm vreemde stelling zeg: ‘Zorgaanbieders mogen de markt niet regionaal verdelen van de ACM. Die regels moet je dus op de een of andere manier aanpassen’.
      Hoezo ‘dus’: er zijn manieren genoeg om vaker zorg uit te voeren met minder professionals tegen minder geld. Meer doen met minder geld is soms vrij eenvoudig. Dat geldt waarschijnlijk niet voor operaties en dergelijke, maar bijvoorbeeld wel voor medisch specialistische revalidatiezorg en andere vormen van zorg. Daarom: blijf weg van dit soort algemene populistische uitspraken als je de gehele markt waar je over praat niet goed genoeg kent.

      • Tja, als CEO van een private speler in de revalidatiezorg kan ik me jouw perspectief voorstellen. Maar roep nou niet meteen dat marktwerking voor alle zorgsoorten zaligmakend is. Er zijn voorzieningen in de zorg, met name in de acute as en in de specialistische functies, waar marktfalen optreedt bij oplopende schaarste. Daar zullen we wat mee moeten in Nederland.

    5. Akkoorden met Rutte IV en daarbinnen oa met ministerie VWS zullen nauwelijks kans van slagen krijgen. De IZA’s staan op de tocht ( randvoorwaarden van CAO partijen werden door minister VWS afgewezen ). In het najaar starten de CAO onderhandelingen en verpleegkundigen en verzorgenden IG zijn het zat nig meer “uitgewoond” te worden. De rek is eruit. Ook artsen, zoals huisartsen hebben dit signaal al afgegeven. Als er geen oplossingen via SoZa ( oa CAO , arbeidsomstandigheden ) en VWS ( oa budget, aanpassing zorgvolume “Op=Op”), Financiën (oa BTW op zorgarbeid, toeslagen en deeltijdwerk ) en Tweede Kamer komen belooft dit een zeer warm najaar. Of moet de “redding” weer net als in de periode 1989-1991 komen via de Eerste Kamer ( cie Werner )?

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.