Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pesten door ouderen onderschat

Mark van Dorresteijn
Een op de vijf bewoners van verzorgingshuizen zegt wel eens te worden gepest door medebewoners. Dat stelt Hester Trompetter, student gedragswetenschappen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen in dagblad Trouw naar aanleiding van een verkennende studie naar pestgedrag onder ouderen.

Het pestgedrag bestaat voornamelijk uit negeren, roddelen of systematische uitsluiting tijdens maaltijden of activiteiten. Nieuwe bewoners merken al snel dat ze een nieuw sociaal stelsel betreden met eigen regels en omgangsvormen. “Als ze zomaar ergens in de eetzaal gaan zitten, worden ze verjaagd”, zegt Trompetter in het dagblad. “Sommige bewoners blijken een eigen plek te claimen aan een tafel bij mensen met wie ze willen omgaan. Ze bakenen zo hun territorium af.”

Kleuterschoolniveau

Ook Kaat Vink, voorzitter van de Vereniging van Klachtenfunctionarissen in Instellingen voor Gezondheidszorg, herkent het pestgedrag. “Uit eigen ervaring weet ik dat het pestgedrag onder ouderen regelmatig aan de orde is. Af en toe lijkt het zelfs kleuterschoolniveau. Het verschilt natuurlijk per locatie en medewerkers, maar ik denk dat de gestelde 20 procent behoorlijk reëel is. Oplossingen zijn vooral te vinden in bemiddeling of een andere indeling van groepen.”

Onderzoek

De onderzoekster interviewde een representatieve groep van 121 bewoners van tehuizen in Gelderland en Noord-Brabant. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers is 86 jaar. Driekwart van hen is vrouw. Trompetter ondervroeg ook het verplegend personeel. Hoewel het een klein onderzoek is, stelt Trompetter dat de trend duidelijk waarneembaar is. “Als ik meer mensen had gesproken, had dat hooguit één of twee procent gescheeld.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Groeiende vraag naar exclusief wonen voor ouderen

‘Bevorder zelfredzaamheid bij ouderen’

Te weinig alternatieven voor het verzorgingshuis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.