Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgb schiet alweer door subsidieplafond

Het in februari verhoogde subsidieplafond voor persoonsgebonden budgetten (pgb’s) is alweer bereikt. Maar zorgkantoren mogen tot 1 mei gewoon pgb’s blijven toekennen.

In februari hadden zorgkantoren al het budget op dat voor heel 2007 was gereserveerd voor pgb’s: 1064 miljoen euro. Staatssecretaris Bussemaker van VWS verhoogde dat plafond tot 1223 miljoen euro, omdat ze niet wil dat aanvragers op een wachtlijst komen.

Zorgkantoren mogen tot 1 mei toekennen

Maar ook dat bedrag is al per 1 april overschreden, bevestigt een VWS-woordvoerder. VWS weet nog niet hoe groot de overschrijding is. Wel is duidelijk dat zorgkantoren tot 1 mei op de huidige voet door mogen gaan. Begin mei zal Bussemaker in de Voorjaarsnota een structurele oplossing presenteren.

In februari waren er 66.000 pgb-houders. Maandelijks komen er gemiddeld 1200 bij. VWS tast nog in het duister over de oorzaken van de toename.

ZN: oorzaken liggen buiten AWBZ

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) constateert dat er steeds meer vanuit de jeugdzorg een beroep op de pgb-regeling wordt gedaan. Ook de marktwerking in de AWBZ leidt volgens ZN tot een toename van pgb-gebruik. Zorgaanbieders die de aanbesteding in de extramurale zorg verliezen, proberen hun klanten te behouden via een pgb.

Daarnaast gaat de toename van de goedkope hulp in de WMO gepaard met extra indicaties voor ondersteunende begeleiding in de AWBZ. Het zal volgens ZN moeilijk zijn de pgb-groei op te lossen door geld uit de naturazorg te halen, omdat de stijging met name wordt veroorzaakt door ontwikkelingen buiten de AWBZ. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Bussemaker maakt 1,2 miljard vrij voor pgb’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.