Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

PGGM verkent investeringen in arbeidsmarkt

Redacteur KinderopvangTotaal
De Nationale Denktank – 22 jonge academici – kwam met het idee. PGGM en Randstad uitzendorganisatie gaan ermee aan de slag: InvestMens, investeren in opleiding en inkomen van werknemers die naar de zorgsector willen overstappen. “Wij willen de financiële drempel voor mobiliteit tussen sectoren weghalen.”
PGGM verkent investeringen in arbeidsmarkt

PGGM ziet “potentiële aanknopingspunten” in InvestMens, een fonds om werkenden die willen overstappen, een opleiding in de zorg en tijdelijk inkomensverlies te betalen. Iedereen wint daarbij: de werknemer die zijn baan kwijtraakt in sectoren die zullen krimpen of wil overstappen naar een andere sector, krijgt een nieuwe opleiding en carrière. De steeds krappere arbeidsmarkt in de zorgsector krijgt toegang tot een nieuwe bron van werknemers. En een institutionele belegger investeert geld – met een berekende opbrengst van 8,5 procent – in een verantwoord én uniek project.

Beter werkend

Het idee is afkomstig van de Nationale Denktank: 22 getalenteerde jonge academici presenteerden maandag 12 december “22 oplossingen voor een beter werkend Nederland”. Zij hebben zich gericht op drie terreinen: arbeidsverhoudingen, verregaande vormen van flexibel werken en een stimulerende werkomgeving. Voor de zorg ging een team van de denktank aan de slag met verbetering van productiviteit, kwaliteit, collegialiteit en klantvriendelijkheid.

Drempels

“InvestMens is een manier om de intersectorale mobiliteit te bevorderen”, zegt Bernold Nieuwesteeg, lid van de Denktank. “Een nieuwe baan zoeken in een andere sector wordt in Nederland weinig gedaan. Het kost veel tijd, omdat je een nieuwe opleiding moet volgen. Dus je zit lange tijd zonder inkomen. Het fonds moet mensen over die financiële drempels heen helpen. Voor werkgevers is het ook minder risicovol om op deze manier mensen in een leer-werktraject op te leiden. De risico’s zijn voor het fonds: als een werknemer uitvalt, is het geïnvesteerde geld weg.”

Tekentafel

De opbrengsten van InvestMens komen uit de terugbetalingsregeling aan het fonds. “Op dit moment is de berekende terugbetaling door de werknemer 5 procent van het salaris in tien jaar”, vertelt Frido Kraanen, directeur coöperatie en leden van PGGM. “Het model ligt nog op de tekentafel. Wij zullen met partner Randstad uitzendorganisatie verder werken aan de praktische uitvoering. Daarbij wordt ook gelet op het rendement van de investering in het fonds. Nu is dat berekend op 8,5 procent. Belangrijk is in hoeverre we pensioenfondsen mee kunnen nemen om te investeren in het fonds. We zullen ook kijken naar mogelijke andere investeerders, bijvoorbeeld werkgevers of eventuele sectorfondsen voor de arbeidsmarkt.”

Meerwaarde

Het project is uniek, zegt Kraanen, omdat er op dit moment geen mogelijkheid bestaat voor mensen die hun werk verliezen om opleiding en inkomensverlies tijdelijk ‘bij te lenen’. “Het is een mooi voorbeeld van de combinatie van rendement en maatschappelijke meerwaarde. Valkuilen? Het valt en staat bij de aannames in het model, die nog moeten worden gevalideerd. En je moet goed aan de poort selecteren, want mensen moeten wel gemotiveerd gaan werken in de zorg. Daarnaast hebben wij de administratieve lasten die dit alles met zich meebrengt, nog niet in beeld.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

PGGM stopt 10 miljoen in fonds voor zorginnovaties

‘Krapte op de arbeidsmarkt nog geen probleem’

Zorg amper voorbereid op krapte arbeidsmarkt

1 REACTIE

  1. In de zorg kunnen mensen al een combi leer-werktraject krijgen, waarbij ze betaald krijgen door ziekenhuis of verpleeghuis, dit heet de BBL-opleiding tot verpleegkundige en verzorgende MBO niveau 3 en 4( de echte werkers aan het bed.)
    De HBO-ers werken vaak in het management, en dat is een groeiend waterhoofd, waar nodig gesaneerd moet worden.Dus als deze investeerders niet 10 jaar lang slecht betaalde werkers in de zorg willen uitzuigen, dan kan de overheid er gewoon een studielening voor geven, ook al heb je al een andere opleiding afgerond.Overigens hebben BBL-ers geen schuld, alleen een verplichtng om nog een jaar na diplomering door te werken.Uitbreiding van de BBL financiering lijkt me nuttig.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.