Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pgo-organisaties tegen nieuw subsidiesysteem

De pgo-organisaties voor patiëntenbelangen zijn ontevreden over de nieuwe subsidiesystematiek die op 1 januari 2009 is ingevoerd. Zij willen dat minister Klink een overgangsregeling maakt. De Tweede Kamer discussieert vandaag met de minister over mogelijke wijzigingen.
Pgo-organisaties tegen nieuw subsidiesysteem

In de nieuwe subsidiesystematiek moeten pgo-organisaties aan een aantal eisen voldoen om subsidie te ontvangen. Ze moeten een meerjarenplan maken als onderbouwing van subsidieaanvraag. Als gevolg van de nieuwe regels krijgen sommige organisatie nog premiefinanciering voor cliëntenondersteuning, maar andere pgo-organisaties niet meer. Die moeten het met projectsubsidies doen.

Afbouw instellingssubsidie

Eén van de 31 pgo-organisaties die te maken heeft met een stapsgewijze afbouw van de subsidie is KansPlus. Deze organisatie en de koepel Platform VG waar KansPlus onder hangt, willen een overbruggingsregeling in 2010 van minister Klink. Dit houdt in dat zij dezelfde financiering willen ontvangen als in 2009.

Over de schutting

Daarbij moet het kabinet volgens KansPlus het systeem van AWBZ-premiefinanciering al in 2011 hebben afgerond. Nu is het zo dat Klink het nieuwe plan pas in 2012 compleet wil afronden. De premiefinanciering wordt hiermee feitelijk ‘over de schutting gegooid naar een ander kabinet’, stelt KansPlus. Woordvoerder Dick Jager van KansPlus zegt: “We gaan hem vandaag nog maar eens melden dat KansPlus in 2010 maar liefst ruim 165.000 euro inlevert, vergeleken bij de subsidie van 2009. In 2012 hebben we nog maar maximaal 120.000 euro. Dit terwijl KansPlus een van de belangrijkste leveranciers is van signalen uit het veld.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

VWS trekt eigen cliëntenprojecten voor

Tien miljoen extra voor PGO-organisaties

Fonds PGO: politiek vergeet patiënt

Aantal cliënten zonder begeleiding neemt toe

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.