Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philadelphia installeert digitale adviesraad

Bert Bukman
Naar welke VR-films laat je cliënten kijken? Hoe ga je om met slimme luiers? Die vragen kwamen aan de orde bij de installatie van de Adviesraad Ethiek van de Mensgerichte Technologie (EMT) van Philadelphia.
Greet Prins

‘We doen veel aan technologische innovatie, en daarbij dienen zich steeds meer vragen aan.’ Dat zei bestuursvoorzitter Greet Prins van Philadelphia op platform QruxxTech tijdens de officiële presentatie van de digitale adviesraad van de zorginstelling. Voluit heet deze de Adviesraad Ethiek van de Mensgerichte Technologie (EMT). ‘We hebben voor onze cliënten een aantal belevingscabines in gebruik’, noemde Prins als voorbeeld. ‘Daarin kunnen ze VR-films bekijken. Nu nog kiezen wij die films voor ze uit, maar het duurt natuurlijk niet lang voordat ze zelf kunnen gaan kiezen. Wat doen we dan als ze bijvoorbeeld een pornofilm willen bekijken? Ik kan het antwoord niet geven, maar de vraag dient zich onvermijdelijk aan.’

Vochtinname reguleren

Een ander voorbeeld: de recent ontwikkelde slimme luiers van Philadelphia. Deze maken met behulp van sensoren duidelijk of de cliënt verschoning nodig heeft. Prins: ‘Dat werkt nu prima, maar de techniek gaat natuurlijk verder. Stel: je ontwikkelt een algoritme dat de vochtinname zodanig reguleert dat je het verschonen van de luiers kunt optimaliseren. Wil je dat? Mag dat?
Nogmaals, ik heb de antwoorden niet paraat, maar de vragen gaan komen. Wij kunnen die antwoorden zelf maar ten dele geven. Daarom hebben we een aantal deskundigen gevraagd of zij ons hierbij willen ondersteunen. Zodat we zo zorgvuldig mogelijk antwoorden kunnen gaan geven op vragen die onvermijdelijk op ons afkomen.’

Samenstelling Adviesraad Ethiek

De Adviesraad Ethiek van de Mensgerichte Technologie van Philadelphia is een van de eerste in zijn soort in Nederland. De leden van de raad zijn: voorzitter Jeannette Pols (Universiteit van Amsterdam), Dorothea Touwen (LUMC) en Alistair Niemeijer (Universiteit voor Humanistiek).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.