Pieter van Foreest heeft financieel gezien een moeilijke periode doorgemaakt. Het jaar 2008 is met een verlies afgesloten. Daarnaast werkt de instselling sinds 1 januari 2009 met het systeem van zorgzwaartebekostiging met als gevolg dat het budget iets is terug gelopen ten opzichte van voorgaande jaren. Om het verlies uit 2008 goed te maken en om de verandering van het budget op te vangen, zijn er maatregelen genomen die in 2009 geïmplementeerd worden. De bedrijfsvoering wordt verbeterd en het management en staf worden geherstructureerd. Zo worden de maaltijdvoorziening en de technische dienst gecentraliseerd. Er zal ook kritisch gekeken worden naar de huishoudelijke verzorging in het kader van de Wmo. In de gemeente Pijnacker-Nootdorp is Pieter van Foreest één van de gecontracteerde aanbieders hiervoor.
Externe krachten
De slechte cijfers zijn ook te wijten aan het inhuren van relatief veel externe krachten, investeringen in projecten in het buitenland en overnames van andere zorginstellingen. In de top was echter geen plek voor alle bestuurders. Een aantal van hen vertrok dan ook, maar niet met lege handen, meldt de webkrant.
Extern zorgpersoneel
Het aantal externe krachten wordt nu zo veel mogelijk afgebouwd. Officieel is er geen vacaturestop, maar wordt er zeer kritisch naar de vacatures gekeken. Tijdelijke contracten worden niet verlengd en er is minder budget voor uitzendkrachten. Door de vakantieperiode is er vanzelf een minimale bezetting waardoor medewerkers op de locaties de extra hulp van familie en vrijwilligers goed kunnen gebruiken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)
Lees ook:
Pieter van Foreest moet dertig miljoen bezuinigen
Slechte zorg verpleeghuizen door personeelstekort
Klink: zorgbestuurders makkelijker aansprakelijk stellen
Bussemaker: Loon zorgbestuurders te sterk gestegen