Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot horizontaal toezicht pakt goed uit

Redacteur Zorgvisie
Een test met horizontaal toezicht van Dimence Groep, Zilveren Kruis en VGZ heeft goede resultaten opgeleverd. Dat schrijft Zorgverzekeraars Nederland. De relatie tussen de verzekeraars en de ggz-instelling is verbeterd, net als het onderlinge vertrouwen.
Administratie-iStock-400.jpg
Foto: iStock

De drie partijen hebben de pilot een jaar lang uitgevoerd en zijn tevreden over de resultaten. VGZ en Zilveren Kruis denken dat horizontaal toezicht ertoe kan leiden dat het declaratieproces soepeler verloopt en dat er minder declaraties worden afgewezen. Tijdens de test beantwoordde Dimece Groep een aantal vragen om te bewijzen dat de declaraties die de instelling stuurde terecht waren. Zo werd er gekeken of er een verwijsbrief aanwezig was, of de zorg echt is geleverd en zo ja, of hij op tijd is geleverd.
Een externe accountant gaat nu nog onderzoeken wat de uitkomst van de pilot in 2016 is geweest. Dimence Groep wil in elk geval door met het horizontaal toezicht, maar gaat aan de hand van de resultaten van het onderzoek bepalen hoe dit gaat gebeuren.

Accountants over horizontaal toezicht
Eerder deze week trokken accountants van Coziek aan de bel over declaratieprocessen in de ggz. Volgens hen leidt het zelfonderzoek op de wijze waarop instellingen dit nu moeten doen tot hoge kosten. Dit komt volgens hen vooral doordat de eisen waaraan ggz-instellingen moeten voldoen om hun declaraties betaald te krijgen achteraf door zorgverzekeraars zijn aangepast. ‘Op deze manier was het eens, maar nooit weer’, zei Rob Leensen van Coziek.  

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.