Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Pilot met specialisten op seh succesvol

De inzet van extra medisch specialisten kan de effectiviteit op de afdeling spoedeisende hulp vergroten. Dat meldt BNR nieuwsradio op basis van recent onderzoek van Christien van der Linden. Zij deed een pilot op de seh van Haaglanden Medisch Centrum (HMC).
ambulance400.jpg

Het kan uren duren voordat iemand op de spoedeisende hulp behandeld is, zegt Van der Linden in een item van BNR Nieuwsradio. Medisch specialisten kunnen dat proces enigszins versnellen door sneller een diagnose te stellen en eerder vast te stellen welke behandeling een patiënt nodig heeft, zegt Van der Linden. De doorlooptijd voor patiënten kan met ongeveer een kwartier worden teruggebracht: de oude doorlooptijd is gemiddeld 197 minuten en met de aanwezigheid van medisch specialisten is het 181 minuten.

Huisartsenpost
Van der Linden meent dat er nog het nodige te verbeteren valt. Zo zouden veel mensen die nu naar de spoedeisende hulp gaan, ook bij de huisartsenpost terecht kunnen. Maar het gaat juist ook om de groep patiënten die wél opgenomen moeten worden. ‘Het belangrijkste is eigenlijk dat de mensen ook de spoedeisende hulp áf kunnen: juist de patiënten die geschikt zijn voor behandeling door een huisarts gaan vrij snel door het proces heen, maar voor mensen die opgenomen moeten worden valt zeker nog winst te behalen.’

Korte wachttijd
Vooral de patiënten die niet acuut, maar wel met spoed geholpen moeten worden zouden profiteren van de verkorte wachttijd. Dus niet de kinderen met een kraaltje in de neus of de mensen met een hartinfarct, maar mensen met bijvoorbeeld een blindedarmontsteking, longontsteking, of breuk.’

Extra specialisten
Voor het onderzoek liepen specialisten al mee op de seh. Zij konden zo eerder al beoordelen of mensen opgenomen moesten worden en wanneer mensen weer ontslagen konden worden. Waardoor mensen soms eerder naar huis konden en er meer bedden vrijkwamen. Voor het onderzoek draaiden de specialisten extra diensten, maar in de toekomst zullen extra specialisten aangenomen moeten worden. Het moet nog blijken of dit voor ziekenhuizen betaalbaar is. Volgens Van der Linden kost het wellicht extra geld, maar zorgen extra specialisten mogelijk ook voor minder opnames en dat levert weer geld op. De pilot krijgt ook nog een vervolg. Vanaf november zullen er op de seh van HMC Westeinde opnieuw iedere dag een internist, chirurg, neuroloog, cardioloog en radioloog aanwezig zijn, naast de reguliere bezetting door seh-artsen.

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.