Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Plannen met e-health, deel 1

Epd-leveranciers gaven in 2015 aan wat hun plannen waren met e-health; op welke ontwikkelingen zij inspeelden. Hoe staat het er anno 2017 voor? In dit eerste deel vertellen Cerner, Chipsoft en DXC over hun plannen.
EPD - Fotolia - 400.jpg
Foto: Fotolia

Zorgvisie publiceerde in 2015 een artikel over de plannen van epd-leveranciers met e-health. Voor dit artikel was veel interesse; het kwam in de top-5 meest gelezen artikelen van dat jaar. Veel reden dus om nu, in 2017, te kijken wat er van de plannen terecht is gekomen.
Ook deze keer hebben we de aanbieders van epd’s voor ziekenhuizen ondervraagd. Per aanbieder geven we hun belangrijkste plannen weer.

Cerner

In haar e-healthstrategie richt Cerner zich op ‘ken je populatie’, ‘betrek je populatie’ en ‘manage je populatie’. De basis is het HealtheIntent-platform met een open architectuur dat inmiddels in gebruik is bij meer dan 110 miljoen consumenten (zowel gezonde burgers als patiënten). Dit platform ondersteunt meer dan 40 zorgprogramma’s en hierop vindt dataverzameling en uitwisseling plaats. De genormaliseerde dataverzameling wordt ingezet op basis van evidence based algoritmes voor vroegtijdige signalering van gezondheidsrisico’s, zodat pro- en preventieve zorg ondersteund wordt. Met behulp van portalen, zoals HealtheRecord, kunnen zorgverleners én patiënten met hun gezondheid aan de slag. Aan het dossier dat zo ontstaat, worden ook metingen toegevoegd van bijvoorbeeld een Fitbit of klinische meetapparatuur, zoals een bloeddrukmeter.
Ook biedt Cerner een integratie met het diabetesplatform Livongo en de remote patiënt monitoring oplossingen van IdealLife.

Cerner ondersteunt de meest gangbare standaarden binnen de zorg. Dat is HL7 met onder andere de CCR/CCD en FHIR, IHE-profielen zoals XDS en ATNA, maar ook lokale initiatieven die op dit moment worden ontwikkeld als ZIB/BGZ. Ook MedMij wordt daarmee ondersteund. Cerner biedt een volledige integratie tussen het epd en e-health aan. Zo is het al mogelijk dat een arts een e-health-kit aanvraagt voor zijn patiënt om thuis metingen te doen. Ook kan Cerner’s Population Health Management volledig geïntegreerd binnen het epd worden gebruikt. Hiermee wordt de patiënt meer betrokken bij zijn of haar eigen gezondheid en is er een nauwere samenwerking met de arts. Cerner wil hiermee bereiken dat er meer preventieve zorg wordt geleverd.

Met diverse regio’s in Nederland en België is Cerner in gesprek over e-healthstrategie en hun oplossingen.

ChipSoft

E-health maakt al jaren essentieel onderdeel uit van het epd (HiX) van ChipSoft. De patiënt raakt steeds meer betrokken bij het zorgproces en ChipSoft biedt uitgebreide mogelijkheden om hun rol te integreren in het epd. Voorbeelden van ChipSoft e-healthtoepassingen zijn de in HiX geïntegreerde patiëntportalen, de Zelfservicekiosk en Apps voor zorgverleners. Met de ondersteuning die ChipSoft biedt, worden actuele ontwikkelingen zoals VIPP volledig ondersteund. Daarnaast zijn koppelingen mogelijk met pgo’s. Zo heeft ChipSoft een samenwerking met FocusCura opgezet om onder meer thuismetingen te integreren in het dossier. ChipSoft kijkt samen met de klant hoe beschikbare technische innovaties praktisch kunnen worden toegepast en hoe deze een meerwaarde bieden in het zorgproces (voor zowel patiënt als zorgverlener).

Op het gebied van integratie en samenwerking tussen zorgorganisaties heeft ChipSoft recentelijk het Zorgplatform geïntroduceerd. Dit platform biedt ondersteuning voor transmurale samenwerking, onder andere bij het verwijzen, overdragen en samen behandelen (shared care) van patiënten. De zorginstellingen kunnen hierop aansluiten onafhankelijk van het eigen epd/ZIS en het is naast ziekenhuizen (juist) ook bedoeld voor andere zorgorganisaties, zoals huisartsen, ggz-instellingen, zelfstandige behandelcentra (zbc), en care-organisaties, zoals ouderenzorg en thuiszorg. Iedereen kan aansluiten doordat ChipSoft alle relevante (internationale) standaarden voor gegevensuitwisseling ondersteunt, zoals onder andere ZIB’s, IHE DSUB, IHE XDS, IHE XUA, SAML 2.0 en HL7 FIHR. De patiënt is hierbij in de regie welke aangesloten organisatie gegevens mag delen of inzien. Daarmee is Zorgplatform een veilige service die uitgebreide ondersteuning biedt voor transmurale samenwerking in de zorg.

DXC

In de visie van DXC is de patiënt uiteindelijk de regievoerder van zijn persoonlijke virtuele, levenslang inzichtelijke elektronische dossiergegevens. De integratie tussen epd en e-health is daarom voor DXC een vanzelfsprekendheid. Volgens DXC maakt een open epd de uitwisseling van gegevens, ook die afkomstig van patiënten, optimaal mogelijk. Op lange termijn verwacht DXC dat patiënten via een pgo over meerdere instellingen heen toegang krijgen tot patiëntgegevens uit verschillende epd’s en andere systemen.

Het nieuwe Care Solutions-epd van DXC is opgezet vanuit de gedachte dat een epd dient bij te dragen aan het realiseren van een pgo. Het epd Care Solutions is gebaseerd op een open en modulaire architectuur, die op een veilige manier de uitwisseling van gegevens mogelijk maakt met in het IT-landschap aanwezige software, medische apparatuur, patiëntportalen en mobiele apps. DXC ondersteunt hiertoe de belangrijkste internationale standaarden, waaronder FHIR, HL7 en CCR/CCD en XDS. De implementatie van Care Solutions bij Het Oogziekenhuis Rotterdam is een voorbeeld van de interoperabiliteit van de oplossing en de soepele koppeling met apparatuur van derden. Op het vlak van patiëntportalen biedt DXC volledige integratie van het epd Care Solutions met portalen van derden. Daarnaast neemt DXC actief deel aan de initiatieven van VIPP en pgo, en werkt actief aan het formuleren van ZIB’s in nauwe dialoog met ziekenhuizen.

Joost Adams, Steven Bonnee, Aukje Houben en Antoon van Luxemburg, allen adviseurs bij M&I/Partners, adviseurs voor Management & Informatie.

In deel 2 de plannen van Epic, Medicore en Nexus en een schets van de ontwikkelingen van VIPP.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.