Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Plasterk dwingt gemeenten tot samenwerking zorg

Minister Ronald Plasterk (BZK) wil er voor zorgen dat gemeenten groot genoeg zijn om de nieuwe zorgtaken uit te kunnen voeren en wil daarom dat kleine gemeenten voor 2014 met elkaar gaan samenwerken. Dit werkt hij momenteel uit in een nieuw Beleidskader gemeentelijke herindelingen.
Plasterk dwingt gemeenten tot samenwerking zorg
Foto: ANP Martijn Beekman

In een brief aan de Tweede Kamer adviseert Plasterk gemeenten over hoe zij het beste met de grootschalige verandering van de ‘decentralisatie’ kunnen omgaan de komende jaren. Dat is de beleidswijziging waarbij gemeenten verantwoordelijk worden voor  jeugdzorg, werk en zorg aan langdurig zieken en ouderenzorg.

Financiële risico’s
De minister wil ten eerste dat gemeenten groot genoeg zijn om met de financiële risico’s die met de decentralisatie samenhangen, om te gaan. Hij denkt dat de uitvoering het beste kan liggen op een schaal van gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners. Hij wil de provincies meer bevoegdheden geven om gemeenten opnieuw in

4
14

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.