Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Plastisch chirurgen komen met richtlijnen

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie heeft kwaliteitsnormen opgesteld voor operaties in privéklinieken. De normen worden naar verwachting per 1 november ingevoerd. De vereniging heeft dit bevestigd.
Plastisch chirurgen komen met richtlijnen

De Inspectie voor de Gezondheidzorg (IGZ) maande de artsen recent nog tot spoed. Er wordt al langer over invoering van de kwaliteitseisen gesproken. Artsen en klinieken moeten volgens de nieuwe eisen voortaan medische complicaties bij operaties en sterftecijfers openbaar maken. Bovendien moeten klinieken bij extreem dikke patiënten eerst een arts inschakelen. De arts moet onderzoeken of het niet veiliger is de klant door te sturen naar een ziekenhuis. Als zich bij de operatie complicaties voordoen, is daar immers meer noodhulp voorhanden. Ten slotte moeten patiënten van tevoren worden gescreend of ze een gegronde reden hebben een cosmetische ingreep te ondergaan. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Plastisch chirurg liet zwijgcontract tekenen

Oratie: plastische chirurgie wordt bedreigd

Bergman pleit voor keurmerk plastische chirurgie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. er moet blijkbaar een gegronde reden zijn voor het uitvoeren van een cosmetisch chirurgische ingreep. het begrip cosmetisch betekent per definitie dat er een subjectieve reden is voor de gewenste ingreep. het lijkt me onuitvoerbaar om een sluitende definitie voor een gegronde (medische) reden te formuleren. Dat gaat rechtstreeks tegen de belangen van de cosmetisch werkende plastisch chirurgen in.

  3. De wet BIG staat toe dat ook niet-plastisch chirurgen, mits bevoegd en bekwaam, cosmetische behandelingen mogen doen. De IGZ vraagt om normen die duidelijk helpen maken wanneer een arts bekwaam is. Bij de totstandkoming van een dergelijke specialisme-overschrijdende norm moeten dan ook niet alleen de plastisch chirurgen, maar juist alle artsen die werkzaam zijn in het veld van de cosmetische ingrepen worden betrokken.
    Bovendien is de markt van de cosmetische chirurgie steeds internationaler. Om aan deze ontwikkeling tegemoet te komen is CEN, de Europese organisatie voor de ontwikkeling van normen, in 2010 gestart met het maken van een Europese norm voor esthetische chirurgie services. Nederland participeert actief in dit traject middels een nationale normcommissie, waarin verschillende betrokken specialismen vertegenwoordigd zijn. Binnenkort zal de ontwerpversie van de norm beschikbaar komen. Normalisatie is een open traject waaraan alle belanghebbende partijen kunnen deelnemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.