Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Platform VG: Eigen regie maakt zorg niet goedkoper

Meer eigen regie voor cliënten in de AWBZ is belangrijk, maar maakt de zorg niet per se goedkoper. Dat zegt het Platform VG in een reactie op het AWBZ-alternatief van andere cliëntenorganisaties.
Platform VG: Eigen regie maakt zorg niet goedkoper

Platform VG, de koepelorganisatie van verstandelijk gehandicapten en hun ouders, plaatst kanttekeningen bij het plan Eigen regie maakt de zorg beter voor minder geld. LOC, NPCF, CG-Raad, LPGGz, Per Saldo, Mezzo en CSO schrijven daarin dat de langdurige zorg tien procent ofwel 2,1 miljard euro goedkoper kan als cliënten meer zelf mogen regelen. Zij zouden eigen baas moeten worden over een totaalbudget – een persoonsgebonden budget (pgb) of een voucher – voor zorg en voorzieningen. Pgb’s zijn een kwart goedkoper dan budgetten die instellingen krijgen van zorgkantoren.

Bezuiniging

Platform VG vraagt zich af of dit voorstel echt zulke besparingen oplevert. In de zorg voor verstandelijk gehandicapten zijn volgens de koepelorganisatie weinig bezuinigingen mogelijk. “Ervaringen hebben geleerd dat besparingen als gevolg van systeemwijzigingen moeilijker worden gerealiseerd dan verwacht”, staat in het document Platform VG en langdurige zorg. Woordvoerder Xandra van der Swan: “Het is gevaarlijk om meteen een bedrag te noemen dat je kunt bezuinigen. Als je al bespaart op de bureaucratie, dan moet dat geld binnen de zorg blijven.”

Pgb

Ook de nadruk op het pgb vraagt om nuance vindt Van der Swan: “Wij willen dat er een echte keuze is en dat niet iedereen een pgb moet hebben.” Platform VG dacht aanvankelijk mee over het plan van de cliëntenorganisaties, maar kon zich niet vinden in het bezuinigingsidee. Het is wel een warme voorstander van meer regie voor de cliënt. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Patiëntenbeweging bedenkt alternatief AWBZ

Instelling beïnvloedt zzp’s cliënten

Maximaal 4,4 miljard te korten op de care

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.