Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Platform VG werkt aan zwarte lijst misbruik

Mark van Dorresteijn
Belangenorganisatie Platform Verstandelijk Gehandicapten heeft een meldpunt voor seksueel misbruik geopend. In het uiterste geval komt een zorginstelling die volgens de organisatie te weinig tegen het misbruik van gehandicapten doet op een ‘zwarte lijst’.

Een woordvoerder van Platform VG meldt wel dat een dergelijke lijst in de strijd tegen misbruik “het uiterste middel is”. De meldactie moet het seksueel misbruik van verstandelijk gehandicapten uit de taboesfeer halen. Om die reden juichen zowel de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) als de Inspectie voor de Volksgezondheid (IGZ) het meldpunt toe. De zwarte lijst krijgt echter weinig handen op elkaar. Deze zou voor medewerkers een drempel kunnen zijn om een melding te doen, aldus de VGN en de IGZ.

Protocollen

De VGN reageert op een uitzending van Netwerk over dit onderwerp. De vereniging wijst de kritiek van twee geïnterviewden “subiet van de hand”. Het gaat om de voorzitter van Platform VG, Wim Drooger, en orthopedagoge Aafke Scharloo, die menen dat er binnen de sector slechts theoretisch aandacht wordt besteed aan seksueel misbruik door begeleiders of andere gehandicapten. “De sector doet er alles aan om misbruik te voorkomen.” De woordvoerder van het Platform VG meldt dat het samen met de VGN wil kijken naar het mogelijke nut van de zwarte lijst. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Heleen Dupuis getipt als voorzitter VGN

Geldzorgen dreigen voor gehandicaptenzorg

‘VGN moet stelling nemen tegen Philadelphia’

EU positief over zwarte lijst artsen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.