Eén op drie Nederlanders heeft lage gezondheidsvaardigheden en kan daardoor niet zonder meer uit de voeten met alle nieuwe vormen van digitale zorg. Dat dreigt de gezondheidskloof in Nederland te vergroten, waarschuwen onderzoekers. De achterblijvers zijn mensen met weinig digitale middelen en vaardigheden, veelal uit de lagere sociale klasse die al minder lang (in goede gezondheid) leeft.
Waar wordt het probleem van digitale ontoegankelijkheid in de zorg door veroorzaakt? En welke oplossingen zijn er? Zorgvisie-redacteur Sytse Wilman, die veel schrijft over technologie en innovatie in de zorg, interviewde deskundigen en belanghebbenden over dit onderwerp. De weerslag daarvan bespreekt hij met Sterre ten Houte de Lange in de podcast Voorzorg: redacteur aan tafel.
De aangehaalde achtergrondinformatie uit de podcast is na te lezen in de interviews met (en onderzoeken van) de volgende personen:
Catherine Bolman, professor eHealth applicaties aan de Open Universiteit
Nicole Goedhart, onderzoeker bij Amsterdam UMC, locatie VUmc
Patricia Heijdenrijk, directeur van expertisecentrum Pharos
Merlijne Sonneveld, initiatiefnemer van de Helpdesk Digitale Zorg
Wendy Bosboom, lid raad van bestuur ziekenhuis Rivierenland
Dianda Veldman, directeur van de Patiëntenfederatie
Petra Hoogendoorn van het National eHealth Living Lab (NeLL, onderdeel van het LUMC)
Thomas Timmers, onderzoeker, ondernemer en bedenker van de Patient Journey App
Kennisorganisatie Nictiz en stichting Kanker.nl, die samenwerken in een project waarbij ze medisch jargon automatisch vertalen in voor de patiënt begrijpelijke termen.