Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Podcast Voorzorg: Waar stokt het in de jeugdzorg?

Sterre ten Houte de Lange
Redacteur bij Skipr, Zorgvisie en Qruxx. Speciale aandachtsgebieden: jeugdzorg, ggz, gehandicaptenzorg, ouderenzorg, personeelsbeleid en zorgtechnologie.
Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Een op de acht jongeren kreeg het afgelopen jaar een vorm van jeugdzorg. En toch worden nog lang niet alle jongeren écht geholpen. De wachttijden in de gespecialiseerde jeugdzorg lopen op en gezinnen klagen dat er te veel jeugdhulpverleners in hun gezin zijn en niemand hen echt helpt. Gemeenten willen meer geld om de zorg goed te regelen en het rijk is niet altijd te spreken over de manier waarop gemeenten het regelen.
Voorzorg 29 Redacteur Aan Tafel Jeugdzorg

Het afgelopen jaar werd het ene na het andere onderzoek gedaan naar waar het stokt in de jeugdzorg. Gemeenten stellen dat ze te weinig middelen hebben, het rijk houdt vol dat gemeenten veel meer beleidsruimte hebben, ook om te bezuinigen, dan ze nemen. Wie heeft er gelijk? Commissies en adviezen volgden elkaar op. En elke keer mondde het uit in dezelfde conclusie: het huidige budget is te klein en de opdracht te vaag.

Vijfhoek

Na deze analyses sloten de deuren weer. Een ‘vijfhoek’ houdt zich de komende maanden bezig met de hervormingsagenda van de Jeugdwet.​

Luister hier naar het gesprek tussen redacteuren Sterre ten Houte de Lange en Sytse Wilman. Wat is gedaan om de problemen in de jeugdzorg op te lossen? Wat staat de sector nog te wachten?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.