Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Podcast Voorzorg: Werkgevers kunnen ondersteunen bij financiële zorgen medewerkers

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
Voor veel zorgmedewerkers is financiën een gevoelig onderwerp. Toch blijkt uit recent onderzoek dat een grote groep werknemers in zorg en welzijn financiële zorgen heeft.

Het is belangrijk dat een werkgever dit tijdig signaleert en op een actieve manier aanpakt. Jacqueline Joppe, bestuurslid van pensioenfonds PFZW en tot voor kort bestuurder van Zorggroep Elde Maasduinen en John Bos, voorzitter Raad van Bestuur Woonzorg Flevoland en lid Coöperatiebestuur PGGM bespreken in de nieuwe aflevering van de podcast Voorzorg onder andere wat het belang is van het gesprek aangaan over financiele fitheid.

Nadenken over financiën

Joppe zegt hier als zorgbestuurder vijf jaar geleden al mee begonnen te zijn. Er zijn mooie resultaten, maar het is ook iets van de lange adem. “Het heeft ons nog te weinig opgeleverd. Veel initiatieven verslappen snel.” Het probleem is volgens Joppe niet zomaar weg: “Nadenken over financiën of bijvoorbeeld het pensioen zou best wel wat meer mogen.”

Het juiste klimaat

Volgens Joppe zijn er vaak problemen op meerdere vlakken: “Mensen gaan bijvoorbeeld  incidenteel extra werken of vragen om een voorschot. Dat kan een keer gebeuren, maar die signalen kunnen ook aantonen dat er iets anders aan de hand is.” Het is volgens Joppe daarom belangrijk dat er een klimaat heerst waarin dit besproken kan worden.

U vindt de podcast Voorzorg ook op onder meer Spotify en Apple Podcasts.

1 REACTIE

  1. Het pensioen van de zorg sector kan m.i. onderdeel worden vaan een pensioenstelsel, welke gebaseerd zal zijn op een circulair pensioen keuze systeem. Dit houdt in dat vanuit het reserve fonds pensioenfonds Zorg (thans in totaal € 1500 miljard) per maand € 350,= per belastingplichtige van 18 jaar en ouder (werkzaam in de zorg sector) zal worden overgeheveld naar de overheid totaal ongeveer 1 miljoen x € 4200,= op jaarbasis = ongeveer € 4,2 miljard. De overheid zal vervolgens € 250,= per maand of € 3000,= pensioenspaarpot per van jaar per belastingplichtige in de zorg sector korting op te betalen belasting verlenen.. Elke belastingplichtige zorg medewerker vanaf 18 jaar betaald dan dezelfde pensioenpremie(s) als thans te doen gebruikelijk is en ontvangt 90% van de maximaal mogelijk te ontvangen rendement inkomsten uit pensioenbeleggingen. Het gedeelte van 10% niet te ontvangen rendement (extra) blijft daardoor in het pensioen reservefonds. Op deze wijze zal er duurzaam een circulair pensioenfonds Zorg blijven bestaan. Voordelen van dit circulair pensioen stelsel zijn:
    De overheveling van geld naar de overheid, wordt geheel/gedeeltelijk terugbetaald aan de pensioenfondsen uit de opbrengsten pensioenpremies en lagere (20%) toevoeging van rendementen van pensioen beleggingen. De overheid krijgt vanuit het pensioenfonds Zorg ongeveer 1 miljoen x € 1200,= = € 1,2 miljard toegevoegd aan de rijksbegroting.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.