Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Anita Wydoodt: ‘Vrouwen hebben leiderschap in de zorg getransformeerd’

Voorzorg
Vrouwelijke bestuurders hebben de zorg een wending gegeven. ‘De focus ligt meer op inhoud, samenwerking en besturen in teams’, vertelt ziekenhuisbestuurder Anita Wydoodt in de podcast Voorzorg. Zij schreef Mevr. De Bestuurder; een boek over nieuw leiderschap en de reis van twintig powervrouwen die hun stempel op de zorg hebben gedrukt.

De zorg mag zichzelf een schouderklopje geven als het gaat om de man-vrouwverdeling aan de top. Inmiddels is zo’n 54 procent van de zorgbestuurders vrouw, ten opzichte van 11 procent in 2000. De eerste generatie heeft de aard van het leiderschap veranderd. Er klinkt een ander geluid: van concurrentie naar samenwerken, van politiek-strategisch opereren naar sturen op inhoud en van solistisch besturen naar besturen in teams. ‘Daardoor is het ook voor mannen mogelijk geworden om andere kwaliteiten te laten zien’, aldus Wydoodt, bestuurder van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, toezichthouder en coach van zorgbestuurders.

Transformeren

Zij sprak met twintig topvrouwen in de zorg. Van baanbrekers van het eerste uur tot vrouwen die pas aan hun loopbaan beginnen en van bestuurders met een bi-culturele achtergrond tot zij-instromers uit de politiek of het bedrijfsleven. Hordes kwamen de vrouwelijke bestuurders uit het eerste uur zeker tegen. Toch is het geen klaagzang. ‘Het laat zien welke eigenschappen je toevoegt als ander type bestuurder in de gezondheidszorg en andere sectoren.’

Mevr. De Bestuurder is nadrukkelijk ook voor mannen interessant, benadrukt Wydoodt. ‘Het is voor iedereen die geïnteresseerd is in diversiteit in leiderschap en inclusie.’ Haar boek reikt  verder dan sekseverschillen alleen. Het gaat ook over het belang van bi-culturele ervaring en genderdiversiteit aan de top. En dat is aan de vooravond van allerlei transities nodig, aldus Wydoodt. ‘Ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. De geïnterviewde vrouwen tonen dat nieuwe, unieke eigenschappen in een dominant andere groep het verschil kunnen maken om te transformeren.’

Podcast Voorzorg

In de podcast Voorzorg vertelt Wydoodt over haar eigen ervaring als enige vrouwelijke bestuurder in een mannelijke omgeving en haar zoektocht naar haar toegevoegde waarde als leider. Ook deelt zij de beweging die op gang is, diverse highlights uit haar boek en wat andere sectoren van de zorg kunnen leren.

Mevrouw de bestuurder wordt uitgegeven door Bohn Stafleu van Loghum. Te bestellen in de BSL shop.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.