Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Politie maakt cijfers over verwarde mensen openbaar

De politie heeft vorig jaar opnieuw vaker te maken gekregen met verwarde en overspannen mensen. Agenten moesten bijna 60.000 keer afgaan op meldingen voor overlast door verwarde en overspannen mensen: een forse stijging ten opzichte van 2013. Dat blijkt uit cijfers die de politie heeft vrijgegeven na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur.
Politie maakt cijfers over verwarde mensen openbaar

Het aantal meldingen van overlast door verwarde en overspannen mensen stijgt ieder jaar. Vorig jaar bedroeg de stijging 14 procent: van 52.297 in 2013 tot 59.669 in 2014. Over de periode 2011 (ruim 40.000) tot en met 2014 (bijna 60.000) gaat het zelfs om een stijging van ruim 47 procent.

Schippers

Eerder deze week schreef minister Schippers van VWS aan de Kamer dat ze geen verband kon ontdekken tussen het stijgende aantal mensen dat in aanraking komt met de politie en de extramuralisering in de ggz.

Politie

Henk van Essen van de korpsleiding van de Nationale Politie laat weten dat de politie de handen vol heeft aan de verwarde mensen. ‘Verwarde personen zijn patiënten. Zij horen niet met handboeien om in een politieauto, laat staan in een politiecel, als zij geen strafbare feiten hebben gepleegd. Een aanzienlijk deel van het werk van de politie is op dit moment gerelateerd aan psychiatrische en verslavingsproblematiek en psychosociale problemen.’

Mogelijke oorzaken

Waar de toename precies aan te wijten is, kan de politie niet met zekerheid zeggen. Een van de mogelijke factoren is dat binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) mensen steeds minder intern worden behandeld. ‘Maar ook de economische crisis zou mee kunnen spelen’, zegt Helma Huizing, woordvoerster bij de Nationale Politie. ‘En we registreren steeds meer, dat speelt natuurlijk ook een rol.’

Huizing geeft het voorbeeld van een jongen die 141 keer uit een zorginstelling is weggelopen en 139 keer is teruggebracht door de politie. Of van een verwarde bejaarde die een paar keer per dag de politie belt, want hij is zijn spulletjes kwijt en denkt dat er is ingebroken.

Dronkenschap

Uit de cijfers blijkt dat de politie ook vaker te maken krijgt met overlast in verband met alcohol en drugs. Hoewel het vorig jaar maar om een lichte stijging ging, is het aantal meldingen van 2012 tot 2014 toch toegenomen van bijna 20.000 tot ruim 25.000. Bij openbare dronkenschap is het aantal meldingen gestegen van ruim 4000 in 2012 naar bijna 8700 in 2013 en ruim 9200 in 2014. (ANP)

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.