Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Robothanden aan bed geen verbetering

Mark van Dorresteijn
Meer robothanden aan het bed is geen verbetering voor de zorg. Dat vindt 73 procent van de bezoekers van Zorgvisie.nl. In totaal reageerden 371 bezoekers op de stelling.
Poll: Robothanden aan bed geen verbetering

In tegenstelling tot de uitslag verschijnen toch steeds vaker berichten dat robots zorgtaken overnemen. Onlangs maakten Duitse onderzoekers bekend dat zij experimenteren met robots die spullen kunnen ophalen en wegbrengen. Deze robots moeten in de toekomst ook zichzelf voorstellen en krijgen de mogelijkheid om patiënten of bewoners te herkennen via gezichtsdetectie.

65-plussers positief

Eerder toonde Marcel Heerink met zijn promotieonderzoek aan dat 65-plussers open staan voor sociale robots. “Ouderen blijken een op een sociale leest geschoeide robot niet slechts als een stuk techniek te beschouwen, maar ook echt als een sociale entiteit”, stelt Heerink. Ouderen blijken vooral enthousiast als zij door een robot langer thuis kunnen blijven wonen.

Kosten en toekomst

De Duitse robot, de Casero, kost ongeveer evenveel als een fulltime kracht. De onderzoekers hopen dat de robot binnen twee à drie jaar een geliefde collega wordt van medewerkers in verzorgingshuizen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Robots aan het bed in verzorgingshuizen

Mam! Oma vindt de robot stom

Pratende robot helpt mensen met overgewicht

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.