Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Supermaatschap maakt ziekenhuizen onbestuurbaar

Mark van Dorresteijn
De supermaatschap maakt ziekenhuizen onbestuurbaar. Dat vindt 66 procent van de bezoekers van Zorgvisie.nl. In totaal brachten 150 bezoekers hun stem uit, waarvan 99 personen instemden met de stelling.
Poll: Supermaatschap maakt ziekenhuizen onbestuurbaar
Foto: ANP Robert Vos

In 2015 doet integrale bekostiging zijn intrede en worden de budgetten van ziekenhuis en specialisten samengevoegd. Het idee is dat de belangen van medisch specialisten en ziekenhuisbestuur gelijk gaan lopen. In alle ziekenhuizen is momenteel een zoektocht gaande naar de meest geschikte manier om dat te regelen.

Specialisten en bestuurders

Uit een enquête van adviesbureau Logex onder medisch specialisten blijkt dat 87 procent van de specialisten kiest voor de eenvoudige oplossing: samenwerking met het ziekenhuis via één grote supermaatschap. Bestuurders zijn niet bang voor de supermaatschap. Tweederde is voorstander van dit zogeheten samenwerkingsmodel. Zo blijkt uit een eerdere peiling die de Orde van Medisch Specialisten deed. De ziekenhuisbestuurders sluiten zich daarmee aan bij de keuze van de medisch specialisten.

Samenwerking

Bestuursvoorzitter Hans Feenstra van het Martini Ziekenhuis: ‘Belangrijk is om een model te kiezen dat nog kan worden aangepast op basis van komende veranderingen. Het samenwerkingsmodel biedt de meeste ruimte en het past het best bij de huidige praktijk in de meeste ziekenhuizen. Belangrijk is dat bestuur en medisch specialisten samen verkennen hoe het ziekenhuis over pakweg vijf jaar eruit moet zien. Daar rolt vanzelf een passend model uit.’ Bang voor onbestuurbaarheid is hij niet: ‘Het hangt ervan af hoe ziekenhuisbestuur en specialisten nu tegenover elkaar staan. Dat gaat bij ons meevallen. Een ziekenhuis besturen zonder dat je de dokters meekrijgt is sowieso onmogelijk’.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.