Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Poll: Verdeeldheid over selectieve zorginkoop zorgverzekeraars

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars moeten niet massaal inzetten op selectieve zorginkoop, dat vindt een kleine meerderheid (54 procent) van de bezoekers van Zorgvisie.nl. In totaal stemden 374 bezoekers.
Poll: Verdeeldheid over selectieve zorginkoop zorgverzekeraars

Na de borstkankernormen van CZ zette ook Achmea een stap richting selectieve zorginkoop. De verzekeraar kondigde 11 maart aan dat uiterlijk per 1 januari 2012 alle ziekenhuizen aan de kwaliteitsnormen moeten voldoen. Als dat niet lukt, mogen ziekenhuizen de tekortschietende behandelingen niet langer uitvoeren. Ziekenhuizen die (nog) niet voldoen aan de normen zijn nog met Achmea ‘in gesprek’.

Betrek raden van bestuur

De NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt selectieve zorginkoop een goede zaak. “Maar dan moet het wel gebaseerd zijn op goede criteria”, stelt woordvoerder Lara ten Bos. “De normen van de Nederlandse Vereniging van Heelkunde zijn een stap in de goede richting. We vinden het wel jammer dat deze normen zijn opgesteld zonder de raden van bestuur hierbij te betrekken. Zij kunnen bijvoorbeeld advies geven over organisatorische factoren. Pas dan ontstaat er een totaalplaatje.”

Bewustwording patiënt

Ook de NZa vindt selectieve zorginkoop positief. De autoriteit denkt dat selectief inkopen stimuleert dat zorgaanbieders hun kwaliteit, tijdigheid en bereikbaarheid verhogen. De consument ervaart een beperktere keuze uit zorgaanbieders echter nog vaak als negatief. De NZa roept consumenten- en patiëntenorganisaties dan ook op om de consument bewust te maken van de voordelen van selectief inkopen.

Lees ook:

Kwaliteitsnormen moeten behandeling blaaskanker verbeteren

Chirurgen stellen volumenormen voor kankerbehandelingen

CZ presenteert verkorte borstkankerlijst

2 REACTIES

  1. Praktijkvoorbeeld selectieve inkoop medicijnen. Ik sta volledige achter preferentiebeleid. Maar nu wordt er iedere 3 maanden een ander merk van hetzelfde medicijn verstrekt. Chronische patiënten krijgen dus steeds een ander merk in een andere verpakking met een andere vorm en kleur medicijn. Zij raken daarvan behoorlijk in de war! Dit gaat tot vele fouten leiden met alle gevolgen. De apotheker wordt hiertoe verplicht door de zorgverzekeraar, mede i.v.m. mededingingswet. Reactie van apotheek en zorgverzekeraar: “laat de voorschrijvende arts ook maar voortaan het merk vermelden”!!

  2. Lees alle reacties
  3. het grootste bezwaar tegen selectieve inkoop van zorg door zorgverzekeraars is dat daarmee de keuzevrijheid voor de patiënten afneemt en de kwaliteitsaspecten die voor de patiënten belangrijk zijn (bereikbaarheid, beschikbaarheid) een ondergeschikte rol zullen spelen.
    daarnaast kan selectieve inkoop van zorg door de verzekeraars twee effecten hebben. het ligt voor de hand dat alle verzekeraars de zelfde normen gaan hanteren en dus bij de zelfde instellingen zullen inkopen. dat zal leiden tot langere wachttijden en een opwaartse druk op de prijzen, en kan bovendien de spreiding van het zorgaanbod inperken. mochten zij echter niet bij de zelfde zorgaanbieders inkopen, dan leidt dat tot onduidelijkheid over de gehanteerde normen bij de cliënten (omdat immers de verzekeraar wordt geacth op basis van kwaliteitsnormen in te kopen, en die normen dus kennelijk verschillende conclusies mogelijk maakt).
    Al met al blijf ik van mening dat de centrale rol van de verzekeraars als zorginkopen ongelukkig gekozen is en het minder goed mogelijk maakt dat dezen als behartiger van de belangen van de zorgafhankelijken optreden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.