Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Poll: Wet douchebeurten brengt geen verbetering

Mark van Dorresteijn
De nieuwe beginselenwet zorg brengt niet wat de zorg nodig heeft. Dat vindt 76 procent van de bezoekers van Zorgvisie.nl. In totaal stemden 361 bezoekers.
Poll: Wet douchebeurten brengt geen verbetering

In de wet krijgen mensen die verblijven in een zorginstelling het recht op regie over het eigen leven, recht op dagelijkse hygiëne, zoals een dagelijkse douchebeurt, recht op zinvolle dagbesteding en dagelijks buitenlucht en het recht op een eigen kamer of kamer met partner. Op de eigen kamer is roken toegestaan, indien gewenst. Zorgverleners hebben het recht om te weigeren bij rokende cliënten te werken. Alles moet binnen de AWBZ worden geregeld, een zorginstelling mag hiervoor geen eigen bijdragen heffen. Cliënten moeten de zorg waarvoor zij zijn geïndiceerd daadwerkelijk krijgen. De inspectie zal toezicht houden op naleving van de wet.

Weinig nieuws

De directeur van Actiz liet al weten weinig nieuws te vinden in de wet. “Het is net alsof er nu nog niets is geregeld. Dat irriteert mij: 95 procent van de wet is al geregeld.” Koster wijst op de algemene leveringsvoorwaarden die de sector met cliëntenorganisaties heeft afgesproken en de afspraken die al in het zorgleefplan worden vastgelegd. Het Kwaliteitskader verantwoorde zorg dat met alle betrokken partijen in 2007 is opgesteld geeft richtlijnen voor goede zorg.

Advies Raad van State

De voorstellen van Veldhuijzen van Zanten zijn naar de Tweede Kamer gestuurd. De bedoeling is dat het wetsvoorstel dit voorjaar aan de Raad van State wordt voorgelegd voor advies. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.