Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Preventief antibiotica-beleid vermindert sterfte

Patiënten die preventief antibiotica krijgen toegediend, hebben meer kans een verblijf op de intensive care te overleven. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht, dat deze week is gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

Aan het onderzoek werkten bijna zesduizend patiënten uit dertien ziekenhuizen mee. Door preventieve behandeling met antibiotica daalt het sterftecijfer op de intensive care (ic) met ongeveer drie procent.

Beleid aanpassen

In Nederland liggen jaarlijks ruim 18.000 patiënten langer dan drie dagen op de afdeling intensive care. Voor hen is de kans op een infectie groot. “Ik denk dat we het antibiotica-beleid op de ic moeten aanpassen”, aldus onderzoekster Anne Marie de Smet van het UMC Utrecht. “Omdat het onderzoek in dertien ziekenhuizen uitgevoerd is, zijn de conclusies door te voeren naar heel Nederland.” Een aantal ziekenhuizen past de behandeling nu al toe.

Resistentie

Nederlandse artsen zijn altijd terughoudend geweest met de toediening van antibiotica vanwege mogelijke resistentie. Volgens De Smet is de studie is te kort geweest om iets over resistentieontwikkeling op de lange termijn te zeggen. Voor haar wegen de voordelen van preventieve antibiotica op tegen het nadeel van eventuele resistentie-ontwikkeling. “We zien een duidelijke sterftereductie door de antibiotica, ic-afdelingen moeten deze kennis gebruiken.” (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Antibioticagebruik boeren vergroot MRSA-risico

Ic-afdelingen ziekenhuizen voldoen alsnog aan norm

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.