Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Prijsstijging tandartsen blijft toch beperkt

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het merendeel van de tandartsen en andere mondzorgaanbieders blijft met hun prijzen in de buurt van de prijzen van vorig jaar. Dat blijkt uit eerste onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit.
Prijsstijging tandartsen blijft toch beperkt

Voor de eerste prijspeiling onderzocht de NZa acht prestaties en vergeleek de prijzen van nu met die van 2011. De NZa vroeg bij 247 aanbieders de prijslijst op. In totaal 173 aanbieders leverde die binnen een week aan. Met deze steekproef kan de NZa gemiddelde prijzen met 95% zekerheid aangeven.

Weinig uitschieters

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste tandartsen hun tarieven hebben aangesloten bij de prijzen die vorig jaar golden. Er zijn slechts enkele aanbieders die veel hogere of veel lagere prijzen hanteren.

Daling

Vijf van de onderzochte behandelingen blijven gelijk in prijs of daalden zelfs. De NZa zegt dat de prijzen voor een periodieke controle, tweevlaksvulling en kroon binnen de te verwachten prijsrange zijn gebleven voor 2012. De prijzen voor een behandeling tandvleesabces en tussentijdse beoordeling tandvleesbehandeling daalden. Röntgenfoto’s, een uitgebreide gebitsreiniging en een klikgebit werden duurder.

Prijsrange

Dit jaar zijn vrije tarieven ingegaan voor tandartsen, mondhygiënisten, tandprothetici en orthodontisten. Voor de behandelingen van al deze zorgaanbieders stelde de NZa een lijst met ‘prestaties’ op. Het aantal van vierhonderd tandartsbehandelingen is omgewerkt tot 180 ‘prestaties’. De NZa werkt met prijsranges omdat er in de nieuwe prestaties soms meerdere behandelingen uit 2011 zijn samengevoegd. Zo kon een tandarts vorig jaar voor een vulling onder andere de verdoving nog los declareren, nu zit dat bij de prijs van een vulling inbegrepen. Bij haar berekeningen heeft de NZa rekening gehouden met de jaarlijkse indexatie van 3,31% die toegepast zou zijn op tarieven 2011 als er geen vrije prijzen zouden zijn. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP, Koen Suyk

Lees ook:

CZ uit onvrede over gedrag tandartsen

Verzekeraars schaden vertrouwensrelatie met tandarts

‘Tandartsen drijven de prijs niet op’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.