Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Prikkelgeld’ kost ggz omzet en banen

Ggz-instellingen verliezen volgend jaar mogelijk tot 15 procent van hun omzet. Een en ander vloeit voort uit het voornemen van zorgkantoren om nog maar 85 procent van de contracteerruimte te garanderen.
‘Prikkelgeld’ kost ggz omzet en banen

De overige 15 procent wordt door de zorgkantoren aangemerkt als ‘prikkelgeld’. Dit betekent dat ggz-instellingen, willen ze dit bedrag binnenhalen, moeten concurreren met collega-instellingen en nieuwe aanbieders. Bij de aanbesteding van dit geld zullen de zorgkantoren vooral letten op criteria als efficiency, innovatie en klantgerichtheid.

Verplaatsing productie

Helemaal nieuw is het ‘prikkelgeld’ niet. Ook nu zijn aanbieders in de AWBZ in de jaarlijkse contracteerronde verzekerd van niet meer dan 95 procent van de geleverde productie. In de praktijk leidde dit echter tot een beperkte verplaatsing van de productie, onder meer doordat er extra geld beschikbaar was voor het oplossen van knelpunten in de ggz.

Ontslagen

Als het percentage prikkelgeld drie keer groter wordt, kan dat echter grote gevolgen voor de bedrijfsvoering hebben. “Wij hebben niet zoals in de thuiszorg flexwerkers of mensen met tijdelijke contracten rondlopen”, reageert bestuursvoorzitter Hans de Bont van GGZ Noord-Holland Noord. “Dus als we daadwerkelijk die 15 procent kwijtraken, betekent dat ontslagen.”

Concurrentie met nieuwe toetreders

De Bont denkt dat reguliere ggz-instellingen op grond van hun personeelsbestand slecht geëquipeerd zijn om de slag met nieuwe toetreders. “Binnen de reguliere ggz wordt het werk veelal gedaan door academici en hbov’ers. Nieuwkomers zullen een ander soort personeel aantrekken. Met meer beginnende mensen op mbo-niveau kun je een heel andere deal op tafel leggen. Het is cru, maar we zullen gaan meemaken dat de traditionele ggz-instellingen straks gestraft worden voor de professionaliteit van hun medewerkers. Alles wat er de afgelopen tijd in de thuiszorg is gebeurd, komt straks over de ggz heen. Het wordt, vrees ik, een feest van herhaling.”

Anticiperen op dbc’s

De zorgverzekeraars willen zich met het prikkelgeld ook indekken tegen prijsstijgingen als gevolg van de invoering van dbc’s in de ggz. Vanaf 2009 worden ggz-instellingen voor een belangrijk deel van hun productie afgerekend in dbc’s. Op basis van de ervaring met de curatieve zorg houden de zorgverzekeraars rekening met prijsstijgingen tot 10 procent. Door nu de vaste budgetten terug te schroeven, anticiperen de verzekeraars op deze tegenvaller. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.